Brussel·les autoritza el topall del gas a Espanya per abaratir la llum

La mesura durarà un any i s'aprova després que Europa hagi considerat que Portugal i Espanya són "illes energètiques"

Pedro Sánchez amb António Costa

La Comissió Europea ha donat la llum verda definitiva a l’anomenada “excepció ibèrica”, que permetrà que Espanya i Portugal limitin el preu del gas al mercat majorista de l’electricitat durant dotze mesos per abaratir la factura de les llars i empreses.

Brussel·les ha anunciat en un comunicat que la mesura serà vigent fins al 31 de maig de 2023. Tindrà un cost total de 8.400 milions d’euros, dels quals 6.300 corresponen a Espanya i la resta, a Portugal.

Fa deu setmanes i mitja que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Portugal, António Costa, van aconseguir l’aval a la proposta a la cimera europea, per fer front a l’escalada dels preus de l’energia.

Segons ha informat el govern espanyol, la mesura es convalidarà aquest dijous al Congrés. Dimarts que ve entrarà en vigor i, d’aquesta manera, la subhasta del mercat elèctric que es faci el 14 de juny, per fixar els preus per al dia 15, serà la primera amb un topall en el preu del gas. El BOE publicarà aquest dijous l’ordre que especificarà la data d’aplicació del mecanisme.

L’executiu de Sánchez ha destacat que la mesura “rebaixarà les factures de les famílies i empreses i les protegirà de la volatilitat dels preus del gas en els mercats internacionals”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides