Màxims històrics dels preus del gas i l’electricitat a la UE el segon semestre del 2022

L'electricitat s'ha encarit un 20,8% respecte a l'any passat i el gas un 50% a causa de la guerra a Ucraïna

Un fogó de gas natural (ACN)

Els preus del gas i l’electricitat a la Unió Europea (UE) van registrar màxims històrics durant el segon semestre del 2022 per la guerra d’Ucraïna. L’electricitat es va encarir un 20,8% respecte a l’any passat, passant d’un preu mitjà de 23,50 euros per cent KWh a 28,40 euros, segons dades publicades aquest dimecres per l’Eurostat. Per altra banda, l’import del gas va incrementar-se un 50%, dels 7,8 euros per cent KWh fins als 11,40 euros. L’augment, a més, es produeix en un context on els governs han impulsat mesures per reduir el pes dels impostos. De fet, els impostos en l’electricitat han passat a representar el 16% del total de la factura (la quota de l’any passat era del 36%), mentre que els del gas han caigut fins al 14% (abans el 27%).

El preu de l’electricitat per als consumidors va encarir-se a gairebé tots els Estats de la Unió Europea, sent els Països Baixos i Malta les úniques excepcions. A Malta, els preus estan regulats pel govern, fet que va permetre reduir la factura un 3% en termes interanuals. Als Països Baixos, la disminució va ser del 7% gràcies a l’eliminació d’algunes taxes.

Els increments més pronunciats es van donar a Romania i la República Txeca, on l’import de l’electricitat durant el segon semestre de 2022 es va duplicar respecte a l’any passat. També destaquen casos com el de Dinamarca (+70%), Lituània (+65%) i Letònia (+59%). En termes absoluts, els preus més alts pel que fa a l’electricitat es van registrar a Dinamarca (58,70 euros per cada cent KWh), Bèlgica (44,90 euros) i Irlanda (42 euros).

Pel que fa a l’import del gas, la factura va pujar a tots els països de la UE. L’augment més destacat el va registrar la República Txeca, on els preus es van més que triplicar. També va ser notable la variació registrada a Romania (+165%), Letònia (+157%), Lituània (+112%) i Bèlgica (+102%). De fet, només hi va haver dos països on la pujada de preus va ser inferior al 20%. Es tracta de Croàcia (+14%) i Eslovàquia (+18%). En xifres absolutes, Suècia i Dinamarca van registrar els preus del gas més elevats, amb imports de 27,50 euros per cent KWh i 20,80 euros, respectivament.

(Visited 24 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari