El tràfic de carbó es dispara un 78% al Port de Tarragona

Aquest recurs contaminant s'ha convertit en una de les principals alternatives per substituir el gas a Europa

Port de Tarragona
Port de Tarragona.

Està arribant gairebé un 78% més de carbó al Port de Tarragona en el primer semestre del 2022 en comparació amb l’anterior per la crisi energètica per la Guerra d’Ucraïna. Si posem el focus al trimestre d’abril a juny, s’ha multiplicat per quatre el tràfic del recurs contaminant: de 324.000 tones a 1’4 milions.

L’any 2021 va arribar a Tarragona un 4% del carbó en relació al 2014. L’any passat i amb la factura de la llum encarint-se, va haver-hi un lleuger increment. En l’actualitat, aquest augment s’ha intensificat.

Això suposarà una frenada important dels objectius de descarbonització plantejats per a l’any 2050. “Si generem un megavat hora amb carbó provoquem 0’95 tones de CO₂. Si ho fem amb gas, 0’37, una tercera part”, ha apuntat Roger Medina, economista i investigador de l’Institut Ostrom al Diari de Tarragona.

Carbó, l’alternativa contaminant

Ara mateix no és compatible assegurar el subministrament energètic i alhora complir amb els objectius de descarbonització a alguns països. És un debat controvertit. El carbó és una tecnologia molt emissora, però molts països estaran augmentant el seu ús de manera temporal. La Comissió Europea ja ha fet diverses comunicacions, permetent temporalment un augment de la generació de carbó, encara que això suposi no complir objectius”, ha explicat Medina.

A Espanya aquest any ja hem generat més electricitat amb carbó que en tot el 2020 i el 2021, i només en vuit mesos, també perquè la generació hidràulica està molt minvada per la situació dels embassaments i perquè en moments puntuals les renovables no han pogut produir en nivells elevats”, ha afirmat l’economista de l’Institut Ostrom.

L’electricitat generada amb l’ús del carbó està augmentant del 2 al 3 o al 4%. “Podem tancar l’any amb un increment d’un 30% i això serà un augment clar de les emissions”, ha assegurat Medina.

Centrals tèrmiques d’Itàlia

Aquest increment dràstic del tràfic del carbó s’ha produït per diverses causes. Una de les principals és que s’està descarregant el carbó a Tarragona per enviar-lo després via marítima a centrals tèrmiques de països veïns.

Itàlia ha hagut de posar en marxa les seves tèrmiques, que les tenia pràcticament apagades. Necessita el suport d’un port com Tarragona, que emmagatzemar aquest carbó i li ho anem lliurant. Logísticament estem millor preparats que els ports d’allà”, ha explicat Pablo García, director general de Euroports, empresa que opera al Port de Tarragona.

Estan demanant que, de manera temporal, es destini el gas per a reserves, de cara a l’hivern, i no s’utilitzi per generar electricitat. I aquí entra el combustible alternatiu que és el carbó”, ha apuntat Medina. “Itàlia té una producció intensa en cicle combinat i, si vol reduir el consum de gas per emmagatzemar-lo, l’alternativa a curt termini és el carbó, perquè no podem construir centrals nuclears en mesos”, ha afegit.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides