Els socialistes francesos diuen “sí” al pacte històric amb Mélenchon

167 dels 300 membres del comitè nacional del PS ha votat a favor de sumar-se a la coalició electoral Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), de la qual formen part La França Insubmisa, els verds i els comunistes

Olivier Faure, primer secretari del Partit Socialista francés (PS)
Olivier Faure, primer secretari del Partit Socialista francés (PS).

El Partit Socialista (PS) de França ha pres una decisió històrica sense l’aprovació de dirigents com Anne Hidalgo i François Hollande. Malgrat les tensions internes, el dijous 5 de maig, 167 dels 300 membres del comitè nacional del PS ha votat a favor de sumar-se a la coalició electoral de la França Insubmisa de l’ecosocialista Jean-Luc Mélenchon, de la qual també formen part verds i comunistes.

El front unitari és una realitat. Amb la Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), la França Insubmisa es presentarà en 325 circumscripcions, els verds en 100, els socialistes en 70 i els comunistes en 50, segons un repartiment que encara no és definitiu. “Hem de retrobar-nos amb el sentit d’una radicalitat que sempre va marcar la història del PS, però conservant allò que millor sabem fer: proposar solucions creïbles”, ha afirmat Corine Narassiguin, secretària nacional de coordinació del partit a l’inici de la reunió celebrada a la seu de la formació a Yvry-sud-Seine, a la perifèria sud de París.

L’objectiu de la coalició electoral de partits d’esquerra és treure la majoria parlamentària a la República en Marxa d’Emmanuel Macron i coronar a Mélenchon com a primer ministre francès. El líder de la França Insubmisa va quedar tercer a uns 400.000 vots (22%) de la ultradretana Marine Le Pen a la segona volta de les eleccions presidencials i la fragmentació del vot va acabar expulsant a l’esquerra de la segona etapa dels comicis.

L’oposició d’Hollande i Hidalgo

El PS “ha perdut la brúixola d’un socialisme republicà”, ha criticat el ex-primer ministre Bernard Cazenueve, que ha anunciat que trencaria el seu carnet del partit. “Rebutjo l’acord tant pel fons com per les circumscripcions”, ha expressat l’expresident François Hollande, principal culpable del declivi socialista després del seu mandat decebedor.

Dirigents afins a l’hollandisme, la presidenta de la regió d’Occitanie (sud), Carole Lamel·la, e Anne Hidalgo (alcaldessa de París i candidata fracassada a les presidencials) també es van oposar, tot i que l’edil ha anunciat que s’abstindria. Sí que van donar suport al pacte alguns dirigents històrics, com Lionel Jospin, Ségolène Royal, Martine Aubry i alcaldes d’un partit que manté un poder local important.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari