Mélenchon i Macron empaten a la primera volta de les legislatives a França

El president francés vol repetir la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional i el líder de la NUPES es manté a la lluita per convertir-se en primer ministre

El líder de la NUPES, Jean-Luc Mélenchon, i el president de França, Emmanuel Macron
El líder de la NUPES, Jean-Luc Mélenchon, i el president de França, Emmanuel Macron.

Victoria aclaparadora de les coalicions liderades pel president Emmanuel Macron i el socialdemòcrata Jean-Luc Mélenchon, segons els sondeigs a peu d’urna. Ensemble i la NUPES han materialitzat les bones previsions de les enquestes a la primera batalla de les eleccions legislatives per obtenir representació a l’Assemblea Nacional i arribaran amb força a la segona volta.

La coalició de La República En Marxa ha obtingut el 25’8% dels suports a la primera volta i l’aliança de la França Insubmisa s’ha fet amb el 25’7% dels vots. El Rassemblement National de Marine Le Pen ha quedat relegat a una discreta tercera posició (18’7%).

L’alta abstenció (52’3%) ha tornat a ser protagonista pel cansament després de les presidencials i per l’absència de debat televisiu entre els representants dels partits, entre d’altres motius. Tant el Govern com Le Pen han optat per la discreció a una campanya que s’ha centrat en l’interès que ha generat la Nova Unió Popular Ecologista i Social, la coalició que ha unit a gairebé totes les formacions d’esquerra amb representació a l’Assemblea Nacional: La França Insubmisa, Europa Ecologia-Els Verds, el Partit Comunista i el Partit Socialista, encara que una part dels membres del PS ha rebutjat el pacte històric.

Macron o el canvi?

Què passarà a la segona volta? És una incògnita. És un escenari totalment nou, ja que mai s’havia presentat una candidatura que unís a tantes formacions polítiques d’esquerra en la història recent de la república francesa.

No obstant això, la majoria d’experts ha assenyalat que Ensemble serà la candidatura amb més escons. El dubte és quin marge de representació obtindrà la coalició del president enfront la Nova Unió Popular a les 577 circumscripcions uninominals del país.

Els sondejos d’Ipsos publicats aquest dijous, 9 de juny, han assegurat que Ensemble obtindrà entre 260 i 300 escons, NUPES aconseguirà entre 175 i 215 representants i l’Agrupació Nacional de Le Pen entre 20 i 50. La dreta gaullista, dividida en diferents formacions, només sumaria entre 35 i 55 diputats, uns resultats històricament molt baixos.

El 2017, un mes després de l’arribada al poder de Macron, la seva candidatura va aconseguir la majoria absoluta amb 313 diputats i els seus aliats del Moviment Democràtic (MoDem) van fer-se amb 47 escons. Després de la seva reelecció, s’esperava que la campanya fos relativament fàcil per a la candidatura presidencial, que podia repetir els resultats i governar amb tranquil·litat amb una nova majoria absoluta al parlament (a partir de 289 diputats). No obstant això, Mélenchon ha mogut bé les seves peces i l’aparició de la NUPES ha sacsejat el tauler polític de les eleccions legislatives.

NUPES, el malson del president

Semblava que era difícil, però la gran coalició francesa d’esquerres, la Nova Unió Popular Ecologista i Social, és una realitat i ha fet trontollat l’escenari electoral. Els seus principals objectius són mobilitzar a l’electorat d’esquerra a la segona volta i aconseguir la representació suficient a l’Assemblea Nacional per obligar a Macron a nomenar primer ministre a Jean-Luc Mélenchon.

La NUPES ha trencat la tendència al desinterès de l’opinió pública a les legislatives i ha estat el centre dels focus durant tota la campanya. Que aconsegueixi els seus objectius és complicat. El que és segur és que s’ha convertit en la principal alternativa a la coalició presidencial i que millorarà els resultats del 2017 (64 escons).

L’aliança liderada per Mélenchon ha basat la seva campanya en proposar mesures ambicioses. Ha promès que si es convertís en primer ministre augmentaria el salari mínim fins a 1.500 euros nets i limitaria els preus dels productes de primera necessitat per fer front a la situació econòmica derivada de la inflació.

Els rivals de la NUPES han dut a terme una campanya de la por per frenar l’avanç de la coalició socialdemòcrata. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, ha titllat “de Chávez gal” al líder de la Nova Unió Popular. Gabriel Attal, ministre de Finances, ha advertit que la victòria de l’esquerra seria una “guillotina fiscal”.

Dirigents macronistes han utilitzat, fins i tot, ‘fake news’ i han afirmat que Mélenchon prohibiria als francesos que “tallin els arbres dels seus jardins” i que els obligaria a “utilitzar carnets de racionament”. “Totes aquestes crítiques ens beneficien i mostren la febrilitat del macronisme”, ha sentenciat Thomas Portes, aspirant mélenchonista a un districte de la perifèria parisenca, on l’esquerra podria triomfar a la majoria de circumscripcions.

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari