Laporta retarda i confon encara més l’arrencada i desenvolupament de l’Espai Barça

Força una aparició pública amb Ada Colau per a maquillar que encara no ha tancat el finançament amb Goldman Sachs, tampoc li aproven els canvis estructurals ni ha negociat encara el trasllat a Montjuïc

A falta resultats i de títols, per primera vegada discutit i qüestionat socialment pels excessos de la seva gestió, com la invasió alemanya del Camp Nou -una vergonya que l’acompanyarà mentre visqui-, Joan Laporta ha activat qüestions patrimonials i financeres amb les quals tenir entretinguda a aquesta premsa que, de manera recurrent, amplifica fins a l’exageració qualsevol filtració o actuació mediàtica de la junta.

Aquesta setmana, tràgica i trista després de registrar-se el rècord de derrotes seguides al Camp Nou, acompanyades a més d’una baixada futbolística impensable i de les semifinals de Champions en les quals han participat Real Madrid i Vila-real, el Barça no va disputar ahir, com estava previst, cap de les semifinals de l’Europa League encara que sí que ho va fer  l’Eintracht Frankfurt contra el West Ham anglès, sense que ni un sol aficionat alemany hagi pogut viatjar amb entrada a l’Estadi Olímpic de Londres.

Per això, Laporta necessitava ocupar la setmana, més concretament aquest dijous de buit europeu, amb alguna distracció, en aquest cas acceptant les condicions de l’Ajuntament de Barcelona pel que fa a la concessió de la llicència per a l’inici de les obres de l’Espai Barça.

Va ser una altra demostració de gestió exclusivament mediàtica, de fum, de confusió i de més i més explicacions que no acaben de definir ben bé el projecte, sigui el que sigui. Joan Laporta i Ada Colau es van presentar davant la premsa amb un nou cronograma i explicacions que, contra les promeses, idees i canvis anunciats prèviament per Laporta, poc tenen a veure amb el que s’havia anunciat. El titular va ser que “les obres començaran aquest estiu” intentant complir amb un calendari tantes vegades repetit.

No obstant això, seran obres menors, de condicionament i reurbanització de l’entorn, com fins ara, sense afectació dins de l’estadi i, per tant, sense molèsties per als socis abonats.

Es manté, per tant, el retard també pronosticat per Laporta sobre la base d’aquest augment de preu dels materials de la construcció a causa de la guerra d’Ucraïna. Laporta i Colau van admetre que, ara com ara, no es tocarà la Tercera Graderia, no almenys fins que es decideixi jugar a Montjuïc, inicialment una temporada, a partir de la 2023-24.

Per tant, si el nou pla de l’Espai Barça és no modificar la Segona Graderia ni tampoc ara la Tercera Graderia, en realitat el club s’enfronta a un nou retard. “Hi ha hagut un canvi en el planning per la guerra d’Ucraïna, pel preu dels productes. Amb la condició de minimitzar riscos, la nova Tercera Graderia -va dir Laporta- no es durà a terme fins que ens mudem a Montjuïc. Creiem que això no ens farà perdre excessiu temps. La 24-25 hi haurà un aforament al Camp Nou d’un 50% aproximadament i en la 25-26 ja culminaran les obres”.

El que, paral·lelament, vol dir que els actes de celebració del 125è aniversari (2024) de la fundació del FC Barcelona es veuran afectats per aquestes circumstàncies.

Les indicacions de l’alcaldessa Ada Colau van apuntar també a un Espai Barça que no canviarà massa el projecte inicial previst en la Modificació del Pla General Metropolità que va ser acordat, pràcticament per unanimitat, per la corporació municipal amb l’administració de Josep Maria Bartomeu. “Aquest acord -va dir ahir- és molt positiu no sols per al Barça, sinó per a la ciutat. Ens permet guanyar espai ciutadà de qualitat, ens permetrà tenir més espais verds, un aspecte clau en el nostre Ajuntament. Es treballarà en alguns canvis respecte al plantejament inicial, es tracta de detalls que milloren els objectius de ciutat. Aquests canvis són millors en temes, entre altres, d’accessibilitat i sostenibilitat. Els canvis, això sí, no són estructurals”, va puntualitzar, deixant clar que, efectivament, les llicències, que ja van ser sol·licitades en temps de l’anterior directiva, no contemplen canvis radicals ni tampoc alguns dels invents proposats i verbalitzats per Joan Laporta.

De fet, sobre els canvis, el president es va limitar a comentar, també ambiguament, que no serien importants. “En aquestes primeres obres hi haurà canvis, sobretot, en l’aspecte tecnològic. A l’entorn de l’estadi farem un nou magatzem central intel·ligent. Posarem un punt d’informació als socis perquè sàpiguen com va el projecte”.

I encara menys precís es va mostrar sobre aquest finançament que no acaba d’arribar, encara que, com sempre, va deixar un rastre d’optimisme i de confiança en que tard o d’hora els diners acabaran arribant. “El finançament va pel bon camí. Amb Goldman Sachs està anant molt bé. Tenim els diners per a iniciar l’obra amb aquest crèdit de 180 milions d’euros i ara ens diuen que han entrat dues companyies més. Estem satisfets de com va. Tenim l’autorització del referèndum per a tot l’Espai Barça. Les previsions són bones. Una vegada estigui construït serà quan comencem a retornar aquest crèdit”.

De moment ha transcendit que Goldman Sachs ha aprovat, com estava previst, 90 milions més de crèdit sobre els que ja s’havien gestionat i gastat (90 milions) per a l’inici de les obres, que comprenen l’estadi Johan Cruyff, la urbanització de Sant Joan Despí, la construcció d’un túnel de serveis i de comunicacions interior del Camp Nou, l’ampliació del túnel d’accés per la Travessera de les Corts i les obres ja acabades de l’adequació de la corba del cementiri de les Corts i l’Avinguda Joan XXIII, que seguiran amb la urbanització de l’entorn del Campus universitari i l’expropiació de l’edifici de la cantonada de Travessera i Aristides Mallol.

En cap moment, ni Joan Laporta ni Ada Colau es van referir les obres del nou Palau Blaugrana, una construcció que Goldman Sachs no contempla amb el mateix interès creditici i d’explotació que el Camp Nou. Tampoc en les mateixes condicions d’aquest crèdit que, malgrat tot, segueix sense tancar-se.

Encara que la majoria de la premsa es va quedar amb la idea que pretenia vendre Laporta amb aquesta compareixença, el tret de sortida de l’Espai Barça, la realitat és que, com va assegurar el mateix president, “en la 22-23 començaran les obres minimitzant riscos. En principi, no afectaran a penes els socis. A la Tercera Graderia i a la coberta, que era on havia d’haver-hi obres ja aquest estiu, es passaran a la temporada següent. Per tant, no hi haurà grans afectacions”.

És a dir que només s’anuncia un retard, de la mateixa manera que Ada Colau va deixar en l’aire aquest trasllat a Montjuïc, ni molt menys lligat ni tancat. “Aquest juny, amb la llicència que hem aprovat, ja poden treballar en el recinte. Així i tot, cal parlar del trasllat en la temporada 23-24, quan es farà el trasllat a Montjuïc. Hem de parlar de com fem aquest trasllat. Caldrà veure-ho tot. L’haurem d’ultimar i ja ho comunicarem més endavant. Avui comuniquem aquest acord per a la transformació de l’Espai Barça. Aquesta col·laboració es materialitza havent estat ja aprovat el projecte”.

En resum, més bla, bla, bla i més titulars de premsa a falta de títols.

(Visited 121 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari