Atureu la guerra!

Milers de morts i ferits, milions de refugiats, i destrucció de ciutats, no són raó suficient per aturar la guerra? El que està passant a Ucraïna és una mostra de la lluita per l’hegemonia mundial, que estan lliurant els Estats Units i la Xina. Els Estats Units vol impedir que la Xina es vagi enfortint i li discuteixi ser la primera potencia. Al ser Rússia un aliat de la Xina els americans la volen aïllar i debilitar. Els clars perdedors d’aquesta pugna seran Ucraïna, Rússia i la Unió Europea, que han estat usats com a peons d’aquest tràgic joc d’escacs.

El president de Rússia Vladímir Putin va fer un greu error de càlcul. Va creure que la invasió d’Ucraïna seria tan fàcil com ho va ser l’any 2014 l’annexió de Crimea. Creia que els Estats Units estaven afeblits després de la vergonyosa retirada de l’Afganistan i que la Unió Europea, com sempre, estarien dividits. No va comptar, tampoc, en l’heroica resistència dels ucraïnesos, la valentia del seu l’exercit i el hiperlideratge d’un excomediant, avui el president Volodímir Zelenski.

I ara què? Rússia s’ha empantanegat en una guerra de la que no en pot sortir derrotada. Amenaça fer ús d’armes bioquímiques i la força nuclear. Els Estats Units veuen l’oportunitat de deixar una Rússia debilitada i fins i tot voldria que els poders fàctics russos facin caure a Putin. Amb aquest objectiu estan lliurant a Ucraïna gran quantitat d’armament, recursos econòmics i aplicant a Rússia unes duríssimes sancions econòmiques. També estan pressionant als seus aliats, i especialment als membres de la UE, per quer facin el mateix.

Els països de la UE ja s’han compromès ha augmentar els pressupostos de defensa fins al 2% del PIB. Alemanya, a més, invertirà addicionalment 100.000 milions d’euros per modernitzar els seus exercits. Tot plegat permetrà reforçar la capacitat militar de l’OTAN.
Però què és i per què es va crear l’OTAN? L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord es va crear a Washington l’any 1949 a l’inici de la guerra freda. El seu objectiu era poder-se defensar en cas d’una possible agressió militar de la Unió Soviètica. Però els Estats Units, que la controla, l’ha fet servir d’acord amb els seus interessos, com ara intervenint a Líbia o a l’Afganistan. Com que Rússia sempre ha sigut un adversari, l’OTAN s’ha anat incorporant com a nous membres països propers a les fronteres de Rússia i aquesta s’ha sentit amenaçada. És una de les causes, no l’única, per la qual Rússia ha envaït Ucraïna.

En resum. En sol europeu s’ha iniciat un procés de rearmament que esgarrifa. Les armes convencionals ja no es consideren suficients; emergeix el perill de l’ús d’armes químiques, bioquímiques i fins i tot nuclears, la qual cosa portaria a la Tercera Guerra Mundial.
Els humans no aprenem, som uns insensats. En ple segle XXI tenim ja un llarg historial de conflictes bèl·lics. Ara Ucraïna, però fa ben poc Iraq, Balcans, Afganistan, Iemen, Líbia, Síria i durant dècades Palestina. Guerres i més guerres. Volem solucionar les discrepàncies o defensar els interessos amb guerres. Els grans beneficiats d’aquestes curses armamentistes són els grups empresarials industrials armamentistes i el seu entorn financer. A els Estats Units empreses com Lockheed Martin o Northrop Grumman, a Alemanya MTU Aero Engines o Rheinmetall, a França Thales, a Itàlia Leonardo, o a Espanya Indra. Espanya, per exemple, exporta material militar a països poc amics dels drets humans, com ara Aràbia Saudí, Turquia, Emirats Àrabs Units o Israel.

Europa està patint un canvi radical en la seva política pacifista i de defensa de la pau. Ens trobem al bell mig d’una espiral de rearmament, que ens portarà al desastre. El seu major cost serà a costa d’una disminució de recursos per educació, sanitat, pensions o el benestar. Més despesa militar significarà crisi, empobriment i més deute. Porta a la distòpia i a la negació del progrés. Perquè no recuperar el seny i resoldre les nostres diferències asseguts en una taula. Per què no buscar mediadors assenyats? Només amb diàleg, generositat i sentit comú, pot acabar aquesta bogeria de violència i destrucció. Si us plau, atureu les guerres! Asseieu-vos i parleu!

Susana Alonso
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.