Va ajudar Laporta a que Neymar fitxés pel PSG?

Nous documents de Football Leaks confirmen la comissió de 10,7 milions pagada a Pini Zahavi, l'agent israelita amic del president blaugrana i soci en diversos negocis

Una nova filtració de Football Leaks ha confirmat una de les operacions amb comissions més escandaloses de la història que té a veure amb el pagament de la clàusula de Neymar per a anar-se’n del Barça al PSG. Encara que havien circulat rumors i informacions apuntant a la intervenció del representant de futbolistes israelià Pini Zahavi, el setmanari alemany Der Spiegel ha pogut confirmar ara, amb documents de la web citada, que Pini va rebre 10,7 milions d’euros del Paris Saint-Germain (PSG).

L’extraordinària comissió situa també a l’ara president del FC Barcelona, Joan Laporta, en el mateix escenari d’una transferència que la informació considera complicada i accidentada. “El club francès i Zahavi van tenir a més diverses diferències sobre la manera en què se li havia d’abonar aquesta quantitat al representant. Zahavi va suggerir, en primer lloc, que se li pagués en un compte a Malta, un paradís fiscal, una proposta que els francesos van rebutjar”.

Pini Zaghavi, com a alternativa, va suggerir que els diners fossin enviats a una societat seva a Xipre denominada Grebere, que també va provocar recel del PSG, segons la mateixa font. Finalment, ambdues parts es van posar d’acord en el fet que l’abonament es realitzés a un compte a Israel.

En el mateix temps es produeix una de les primeres coincidències sospitoses que suggereixen que Joan Laporta i l’intermediari israelià, que no han ocultat la seva amistat ni tampoc la seva voluntat de tancar negocis, estiguin o no relacionats amb el futbol, haurien treballat junts a favor de la fugida de Neymar al PSG.

Tots dos van registrar la societat BMP Limited en el paradís fiscal de Malta en 2016, presumptament per a beneficiar-se d’una milionària comissió perquè Neymar deixés el Barça i fitxés pel PSG, i la van tancar a la setmana següent de completar-se el fitxatge.

Com que no va ser possible fer circular aquesta quantitat a través de Malta, Der Spiegel relaciona aquest assumpte pendent amb altres negocis i actuacions posteriors, com l’amistós de pretemporada negociat per Laporta, només arribar a la presidència, entre el Barça i el Beitar de Jerusalem en sòl israelita.

La iniciativa, no obstant això, va xocar de front amb l’oposició de la Federació Palestina de Futbol (FPF) que va transmetre a Laporta reconsiderar “l’elecció del lloc” perquè “jugar el partit a Jerusalem, implicava disputar el partit en la part ocupada” i que per això “el FC Barcelona estaria violant directament els drets de la FPF, ja que Jerusalem Est no està dins de la jurisdicció de l’associació israeliana de futbol a la qual està afiliat el FC Beitar”.

La suspensió va ser anunciada pel propietari del Beitar, Moshe Hogg, argumentant que no podia acceptar celebrar el partit en una ciutat diferent a Jerusalem, proposta que havia fet el Barcelona després de ser advertit dels riscos.

No obstant això, Laporta havia de justificar la seva intenció de viatjar a Israel cinc dies, tal com tenia previst, motiu pel qual es va inventar, amb l’ajuda de Florentino Pérez, un clàssic entre els Barça Legends i el Real Madrid en el Bloomfield Stadium de Tel Aviv.

El president blaugrana va estar, en efecte, diversos dies en territori israelià, en principi per a negociar patrocinis per al Barça, que, fins ara, no s’han vist. En canvi, sí que es va obrir un Museu del Barça itinerant amb la tecnologia ‘touch’, que simultàniament va desaparèixer del Camp Nou per aquesta mateixa època.

També es van produir decisions incomprensibles a favor de Neymar, que se’n va anar a París embolicat en plets amb el FC Barcelona, uns oberts per la directiva de Josep Maria Bartomeu i altres, creuats, pels advocats del davanter brasiler, que pretenia cobrar íntegrament la prima de fidelitat pactada després de la seva última renovació com a futbolista blaugrana.

Laporta va decidir perdonar-li a Neymar el pagament de 6,8 milions, al qual va ser condemnat per un jutjat el juny del 2020. I també li va perdonar 10 milions que havia de retornar per retencions no practicades en el seu moment per la prima de fitxatge.

La decisió no venia al cas de res ni s’ha pogut justificar de cap manera. La premsa barcelonista, no obstant això, va tapar aquest escàndol, com sol fer-lo, defensant la mesura en benefici d’eliminar un presumpte excés de judicialització del club.

En realitat, com suggereixen els fets, Laporta li va fer un enorme favor a l’entorn de Neymar, els mateixos que van tramar juntament amb Pini Zahavi la confabulació, encara avui massa fosca, per a convèncer al brasiler amb una oferta del PSG, a l’equip francès per a abonar una clàusula de 222 milions i, que se sàpiga, aquests 10,7 milions per a l’intermediari, soci i amic de l’avui president del FC Barcelona.

L’amistat entre Laporta i Zahavi es va forjar el 2003, quan l’agent israelià va aconseguir que el Manchester United posés per escrit que estava disposat a desprendre’s de Beckham per a utilitzar-ho com a arma electoral mentidera, fins i tot sabent que el tenia fitxat el Madrid.

Laporta ha rematat aquesta cadena de favors a Pini Zahavi donant pàbul a la notícia que el Barça vol fitxar a Lewandowski, un golejador que complirà 34 anys a l’agost, al qui li queda una temporada més de contracte (2022-23) i està negociant la renovació amb el Bayern. El motiu és que Pini es va molestar amb el club alemany quan aquest estiu van fracassar els seus intents de traspassar-lo al Real Madrid.

El club alemany es va negar a negociar amb el seu representant i Zahavi ho va atribuir al fet que en el contracte del jugador no s’havia inclòs una clàusula per a possibilitar una sortida abans del 2021. Per això Zahavi, explica Der Spiegel, va enviar diversos missatges a l’antic representant de Lewandowski, Maik Barthel, en el qual li va recriminar no haver inclòs aquesta clàusula ni en el contracte del 2014 ni en la renegociació del 2016.

Barthel li va replicar dient que el Bayern mai acceptaria una clàusula d’aquest tipus, però Zahavi ha acordat amb el davanter polonès continuar intentant el seu traspàs a un altre club, segons Der Spiegel.

No cal creure’s, per tant, aquest possible acord del Barça amb Lewandowski i sí sospitar, amb proves més que evidents, que d’alguna manera Joan Laporta va col·laborar amb Zahavi en la sortida de Neymar del Barça. Això i tantes singularitats que s’han anat succeint a favor del brasiler, promogudes des de l’entorn de l’avui president del Barça.

(Visited 154 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari