L’energia i els carburants disparen l’IPC a un increment rècord del 9,5% a Catalunya

La pujada dels preus a Espanya, del 9,8%, és la més gran en 37 anys

Torre d'alta tensió
Torre d'alta tensió

L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha assolit una xifra rècord aquest mes de març a Catalunya: un increment del 9,5%, el més gran des de l’any 2002, quan l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar a publicar aquesta dada per comunitat autònoma. Aquesta taxa supera en més de dos punta la que es va registrar el febrer, que va ser del 7,4%. L’INE associa la pujada dels preus amb l’encariment de l’energia, del 28,8%, i dels carburants, del 18,9%.

Pel que fa a la dada espanyola, es tracta de l’increment més gran des del 1985: una pujada interanual del 9,8%, que confirma la dada que havia avançat l’INE a finals del març i que se situa també més de dos punts per sobre de la taxa del febrer (7,6%). A banda de l’encariment dels carburants i l’energia, s’ha produït també una pujada dels preus dels aliments.

La inflació subjacent, que es calcula sense incloure els aliments i l’energia, ha registrat la taxa més gran des del 2008, després d’un increment de quatre dècimes durant el març que la situa en el 3,4%. Els preus, segons la dada de l’IPC, acumulen quinze mesos seguits pujant.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari