La inseguretat es va reduir a l’àrea metropolitana de Barcelona el 2020

La seguretat dels barris metropolitans està valorada en 6’40 punts i a les ciutats, en 5’99, en una escala del 0 al 10 a l'Enquesta de Victimització

Detingut pels Mossos d'Esquadra
Detingut pels Mossos d'Esquadra.

El 20% de la població de l’àrea metropolitana assegura haver patit un fet delictiu el 2020, com a mínim, segons l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB). L’estudi elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) a través de 8.000 entrevistes personals mostra una caiguda important de l’índex de victimització de 7 punts a la metròpolis de la ciutat durant l’any en el qual els confinaments i les restriccions de mobilitat han estat més severs.

La seguretat dels barris metropolitans està valorada en 6’40 punts i la de les ciutats, en 5’99, en una escala del 0 al 10. Les dades han millorat respecte a les enquestes anteriors, després d’haver disminuït lleugerament durant dos anys consecutius. La població metropolitana avalua amb 7’13 sobre 10 el servei que donen els Mossos d’Esquadra i amb 6’82 el dels policies locals, puntuacions que augmenten respecte a les dels dos anys anteriors.

Les dones pateixen més robatoris

El delicte més comú afecta el 13’3% dels enquestats, que s’han sentit víctimes d’atacs a la seguretat personal, la majoria robatoris no violents. Les dones els han patit en un 14% de casos, per sobre de l’índex dels homes: 12’5%.

Un altre dels més comuns és el dels robatoris (intents o realitzats) de cotxes i motos: el 6’2% de les persones entrevistades n’han estat víctimes. El 2’9% va sofrir alguna entrada (o intent) a domicilis i el 4’2% a les segones residències.

Amb el tancament de negocis causat per les restriccions sanitàries, només el 0’5% ha declarat haver estat víctima d’algun fet contra la seva botiga. La dada és menor al del 2019, que va ser del 0’8%.

9’4% de ciberdelictes

El 9’4% de la població de l’àrea metropolitana enquestada es va sentir víctima d’un delicte contra la ciberseguretat. Els més comuns són les estafes a la compra online i la infecció de dispositius mòbils amb virus i arxius maliciosos.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) obrirà el diàleg amb el Govern de Catalunya i els ajuntaments metropolitans per millorar la coordinació entre els Mossos d’Esquadra i les policies locals. El pla preveu reforçar la vigilància nocturna, desplegar càmeres i erradicar racons insegurs, entre altres mesures. “L’espai públic i la convivència no es poden degradar. No ens ho podem permetre. Les polítiques de seguretat no es poden desenvolupar només a escala local”, ha sentenciat el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón.

(Visited 198 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari