El Govern convoca una doble consulta sobre els Jocs d’Hivern el 24 de juliol

Se celebrarà, d'una banda, a l'Alt Pirineu i l'Aran i, per l'altra, al Berguedà, al Solsonès i al Ripollès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, signa el decret per la consulta sobre els JJOO

Foto: @govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat aquest dilluns al matí el decret d’impuls de la convocatòria de la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Segons han explicat en una roda de premsa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, la consulta es durà a terme el 24 de juliol en les sis comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran així com al Ripollès, al Berguedà i al Solsonès.

Com han detallat les conselleres, la doble consulta tindrà dues preguntes diferents amb una resposta binària. A l’Alt Pirineu i l’Aran tindrà aquesta fórmula: “El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030?”, i la resposta serà “sí, l’ha de presentar” o bé “no, no l’ha de presentar”. En el cas de la consulta destinada a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, la pregunta serà: “La teva comarca s’ha d’involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030?”. I les dues respostes possibles seran “sí, estic d’acord que s’hi involucri” o bé “no, no estic d’acord que s’hi involucri”.

Segons ha detallat Alsina, hi podran participar tots els majors de 16 anys que acreditin, almenys, un any de residència en les comarques on es farà la consulta. A més, ha puntualitzat que no s’utilitzarà el cens, sinó un “registre de participants”. “No tenim un bon marc jurídic per fer processos participatius, per això hi haurà una nova llei de participació que ens permeti fer consultes de manera més fàcil”, ha explicat. El resultat de la doble consulta serà “políticament vinculant” ha destacat la consellera Vilagrà.

A l’Alt Pirineu i l’Aran hi haurà 121 meses i 55.000 participants potencials, mentre que a les tres comarques restants seran 137 meses i 63.000 persones implicades. La signatura del decret ha arribat després que, el passat divendres, el Comitè Olímpic Espanyol (COE), el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya hagin validat el repartiment de proves sense el suport de l’Aragó. De fet, el president d’aquesta comunitat autònoma, Javier Lambán, considera que la proposta “no és equilibrada i no tracta en peu d’igualtat l’Aragó i Catalunya” i no està disposat a validar-la.

(Visited 133 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari