El Barça pot tancar aquesta temporada amb unes pèrdues de 100 milions d’euros

El president, Joan Laporta, busca solucions a la desesperada, quan només queden tres mesos de marge

Joan Laporta

L’amenaça d’un tancament de l’exercici amb 100 milions de pèrdues ha provocat que Joan Laporta, ara en funcions de president i de CEO per a tot, hagi perdut els nervis i hagi destituït dos executius clau en la venda més necessària i urgent que mai del Barça Corporate. Els defenestrats han estat Paco Latorre, responsable de Barça Studios, i Jordi Balsells, que estava al comandament del retail i de BLM, la societat que havia recuperat el control de les botigues pròpies del club i la gestió de la botiga en línia.

Barça Studios i Barça Licensing & Merchandising (BLM) estaven cridades a produir beneficis urgents aquesta mateixa temporada, segons una fórmula d’explotació que va ser dissenyada per Bartomeu abans de dimitir l’octubre del 2020, consistent a vendre a un partner especialitzat el 49% de totes dues societats per a una gestió compartida, inclosos riscos, guanys i inversions.

Tant Paco Latorre en matèria audiovisual com Jordi Balsells a l’àrea del retail havien de tancar acords que compensessin els números vermells previstos en el pressupost ordinari d’aquesta temporada. La seva destitució fulminant, a només tres mesos del tancament, parla clarament del fracàs de totes dues operacions, al mateix temps que sembra el pànic davant la possibilitat que el president prengui decisions forassenyades, amb precipitació i contraproduents.

Totes dues línies de negoci són complicades per a un club com el Barça, que, preferentment, es concentra a guanyar el màxim nombre de títols possible amb el primer equip de futbol. Quan, més enllà de l’explotació dels drets de TV, marxandatge i la venda de roba, apareixen executius mediocres i inexperts amb somnis comercials esbiaixats i fantasiosos, com és el cas de Barça Studios, és quan les coses comencen a complicar-se.

A la productora pròpia del club se li han anat concedint, en gran part a causa dels projectes de Paco Latorre, unes expectatives molt per sobre de la realitat del mercat, perquè per generar beneficis per la via de grans documentals, sèries, reportatges i fins i tot pel·lícules, com alguns s’atreveixen a afirmar, competint amb plataformes com Netflix o Disney, Barça Studios té al davant almenys cinc anys de feina i d’inversió de centenars de milions i de pèrdues regulars.

Amb BLM la situació és la contrària, perquè, si el futbol recupera el seu pols econòmic, haurà valgut la pena l’esforç per l’acte d’explotació del retail després d’anys de guerra per la independència amb Nike. Excepte una imprevista i milionària ruptura del contracte, l’empresa americana ha estat i seria l’únic soci possible en aquesta aventura, que, d’altra banda, ja té el precedent de quan Barça i Nike van crear i van explotar FC Barcelona Merchandising conjuntament.

Després de separar-se, poc amistosament, per cert, en el cas que es reconciliessin, el club reduiria la seva inversió i també els seus ingressos, a compartir, en la mateixa proporció.

On és, doncs, el benefici a molt curt termini? Sens dubte, en l’externalització de totes dues línies de negoci, de la cessió o una venda accionarial imminent i superior al 49%. És a dir, perdent el control i ingressant una quota fixa exempta de despeses. Pa només per a avui.

El temps s’acaba per tancar operacions com Barça Studios i BLM, cosa que significa que qualsevol acord o negociació susceptible de tancar-se abans del 30 de juny estarà subjecte a la precipitació. És el mateix que ha passat amb Spotify, quan, en un moment determinat de la temporada, a causa de la negligent i lenta gestió del mateix Laporta, la possibilitat de començar de nou suposava perdre probablement sencera l’esponsorització per la temporada 2022-23.

L’avantatge de la negociació el va tenir, per tant, la plataforma musical quan, en la revisió i la recta final, va percebre la necessitat i la urgència de Laporta, sense pla B, sense alternativa i sense CEO.

Les baixes de Paco Latorre i de Jordi Balsells no han estat cobertes per fitxatges estrella que puguin liderar cada àrea. De la mateixa manera que l’ex-CEO Ferran Reverter ha estat rellevat per una espècie de nucli dur còsmic, una sèrie de diminuts planetes girant entorn d’un Sol que vaga sense control per la galàxia, Laporta tampoc vol tornar a asseure’s amb experts amb plantejaments i objectius de prima donna.

Ha escollit que sigui una consultora com KPMG la que acabi filtrant i estudiant les propostes que ja han arribat o que es puguin adreçar al club per la compra accionarial de Barça Studios. Si Laporta, però, no hi posa al capdavant algú dels seus, vol dir que, per ara, tot està molt i molt verd.

Si KPMG és capaç de trobar socis per al projecte, llavors tot pot canviar radicalment. És clar que si Barça Studios fos un gran negoci, Mediapro ja n’estaria al cas i potser al capdavant.

(Visited 175 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari