Sobre el Sàhara, Sánchez entén que el Marroc és un soci que “cal cuidar”

El president espanyol justifica el canvi perquè veu una "finestra d'oportunitat" per resoldre del conflicte

Pedro Sánchez amb Mohamed VI

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat el gir del seu govern sobre el Sàhara Occidental perquè creu que hi ha una “finestra d’oportunitat” per resoldre el conflicte, que fa gairebé mig segle que està encallat.

Espanya considera la proposta marroquina de donar autonomia a un Sàhara Occidental lligat a Rabat “com la base més seriosa per a la resolució”, ha dit Sánchez al Congrés. El president espanyol considera que les Nacions Unides han de ser el “marc per solucionar-ho”, malgrat que l’ONU sempre havia apostat per un referèndum d’autodeterminació, tot i que en els últims anys s’havia resignat a una “solució política realista”.

“El Marroc és un soci estratègic i indispensable”, ha justificat Sánchez, que considera que el canvi de postura és un pas de la “política real” per donar “estabilitat i seguretat” a Espanya i a les ciutats de Ceuta i Melilla.

El president espanyol assegura que l’aposta per un Sàhara autònom a dins del Marroc és un “pas més en el camí iniciat fa catorze anys”, quan el Marroc va fer la proposta per intentar desencallar el conflicte, i ha negat que tingui “desinterès ni desatenció al patiment del poble sahrauí”.

La decisió de Sánchez, que ha aixecat molta polseguera a Algèria, el principal subministrador de gas a Espanya i aliat del poble sahrauí, també ha despertat moltes crítiques entre els seus socis de govern i la resta de l’oposició.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari