CaixaBank aporta fons per facilitar l’arribada de refugiats ucraïnesos a Espanya

CaixaBank ha posat en marxa una iniciativa per recaptar fons amb la finalitat de facilitar el trasllat de refugiats per la guerra a Ucraïna que volen ser acollits a Espanya. Tots els empleats del Grup CaixaBank han rebut una invitació a fer un donatiu econòmic, amb el compromís que, al final de la campanya de ‘crowdfunding’, l’entitat igualarà les aportacions reunides per la plantilla.

La recollida de donatius permetrà finançar el viatge d’arribada a Espanya dels refugiats, incloent tant el desplaçament com la cobertura de les necessitats bàsiques (alimentació, kits d’higiene materno-infantil per a les mares amb fills, etc.) Els fons seran gestionats per l’Associació de Voluntaris de CaixaBank.

Canalització gratuïta de donatius a les organitzacions humanitàries sobre el terreny

Aquesta iniciativa és paral·lela a la plataforma de donatius directes a les organitzacions humanitàries que estan treballant sobre el terreny amb els refugiats i que CaixaBank va posar en marxa a principis de març, en els primers dies de la crisi humanitària. Aquesta plataforma, que s’emmarca en el paquet global de mesures impulsat per l’entitat en favor dels afectats per la invasió russa, canalitza aportacions de qualsevol persona interessada a col·laborar, sigui o no client de l’entitat, i permet fer-ho a través de tots els canals -banca digital, caixers i oficines- de forma totalment gratuïta.

Fins ara, la plataforma de CaixaBank ha canalitzat més de 2,2 milions d’euros. Les aportacions van destinades a les organitzacions sense ànim de lucre (ONG) adherides a la iniciativa: Unicef, Acnur, Creu Roja, Ayuda en Acción, Intermón, Save the Children, Acción Contra el Hambre, Cáritas España i Càritas Barcelona. Les persones o empreses que fan la seva aportació poden triar a quina institució concreta volen destinar el seu donatiu, amb una traçabilitat total de l’ajuda enviada.

Mobilització de la xarxa de voluntaris

També s’està mobilitzant a l’àmplia xarxa de voluntaris de CaixaBank distribuïts per tota Espanya, que contribuiran a donar suport a les diferents ONG en tot allò que requereixin per facilitar-los el seu objectiu d’ajudar al poble ucraïnès. En un primer moment, l’entitat s’ha centrat en participar en iniciatives de recollida de medicaments, aliments no peribles o productes de primera necessitat que puguin servir de suport a les persones que acaben d’arribar a Espanya o puguin enviar-se a Ucraïna, segons les necessitats de les entitats d’ajuda als refugiats,

D’altra banda, CaixaBank ja té operatiu l’ús gratuït per part dels clients de bancs ucraïnesos de tota la seva xarxa de caixers a Espanya, la més gran del país, amb 13.000 terminals.

La mesura és complementària a l’enviament gratuït de transferències a Ucraïna, ja activat des de principis de mes, així com de la resta d’iniciatives i serveis inclosos en el programa de CaixaBank en suport als refugiats de la guerra.

Combois d’autobusos

A més, l’Associació de Voluntaris de CaixaBank, amb la col·laboració de l’entitat financera i de les empreses del seu Grup, entitats socials –entre les quals destaquen la Fundació del Convent de Santa Clara i Mensajeros de la Paz-, i nombroses companyies privades, i en coordinació amb l’administració pública i els cossos diplomàtics, ha mobilitzat dos combois d’autobusos per donar suport a la població afectada per la guerra a Ucraïna i evacuar 400 refugiats que vulguin sol·licitar acolliment a Espanya.

Un total de 10 autobusos, 4 vehicles de suport i un equip de 50 persones, entre empleats de CaixaBank, voluntaris, traductors i personal sanitari, participen en la iniciativa, organitzada en dos torns.

El primer, integrat per cinc autocars i diverses furgonetes de suport, va partir de Barcelona el dimecres 16 de març amb destinació a les localitats poloneses de Tarnow, Rzeszów i Przemysl, i ja es troba en la zona de la frontera amb Ucraïna.

L’expedició compta amb la presència de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i del pare Ángel, president de Mensajeros de la Paz, totes dues entitats col·laboradores de la iniciativa. A més, a la seva arribada a la destinació, s’han incorporat a l’equip de treball empleats de la sucursal de CaixaBank a Polònia. 

El segon comboi sortirà en els propers dies. Cada trajecte suposa més de 30 hores de viatge i un recorregut de prop de 2.700 quilòmetres a través de cinc països.

Pla integral d’acompanyament en l’arribada a Espanya

Cada comboi preveu poder recollir 200 persones desplaçades per la guerra i traslladar-les a Barcelona. Dels refugiats evacuats en els combois, alguns són familiars d’empleats de CaixaBank. Altres casos s’estan coordinant amb les entitats socials perquè l’ajuda pugui arribar al màxim nombre possible de persones que desitgin buscar acolliment a Espanya.

Per a tots els integrants del comboi, s’ha dissenyat un pla integral d’acompanyament amb suport professional en la gestió de tràmits, l’allotjament i el procés d’adaptació a la seva nova vida. Els refugiats podran sol·licitar el seu accés en el sistema espanyol d’acolliment a través dels Centres d’Acolliment a Refugiats dependents del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. També s’està mobilitzant l’àmplia xarxa de voluntaris de CaixaBank distribuïts per tota Espanya, que contribuiran a donar suport a les diferents ONG en tot allò que requereixin per facilitar ajuda als afectats per la guerra a Ucraïna, com la recollida de medicaments, aliments no peribles o productes de primera necessitat.

Ampli suport institucional, social i empresarial

La iniciativa de trasllat de refugiats, impulsada i liderada per l’Associació de Voluntaris de CaixaBank, s’ha desenvolupat amb la col·laboració principal de la Fundació del Convent de Santa Clara i Mensajeros de la Paz.

Així mateix, hi han participat les principals entitats socials involucrades en l’atenció als refugiats, entre les quals destaquen ACNUR, Creu Roja, ACCER i CEAR.

També han participat en el projecte empreses com Alsa, Ana Palacios (fotografia), Señorita Templeton, Decathlon, Eurest, Arval, Lacasa, Kima Fruits, Ñaming SL, Mars Incorporated, Aramark, Szendex, Handbol Esplugues, Catai Viajes, Air Europa, Mutua Universal i Vallescar, així com filials del grup CaixaBank, com ara CaixaBank Payments & Consumer, imagin, SegurCaixa Adeslas o CaixaBank Facilities Management.

La iniciativa ha rebut l’assessorament del Govern espanyol, a través de la Secretaria d’Estat d’Immigració i la Delegació del Govern a Barcelona, i dels cossos diplomàtics d’Espanya i Polònia. 

(Visited 100 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari