El patrocini de Spotify no respon a les expectatives

La directiva ha anat filtrant xifres i condicions molt per sobre de la realitat, sense que s'hagin aprovat i tancat els Naming Rights del Camp Nou

La fase final de l’esponsorització, segons la majoria dels mitjans a punt de tancar-se amb Spotify des de fa ja un parell de setmanes, ha entrat en una fase de sobtat silenci i de pausa després del sonat cop de porta del CEO Ferran Reverter aquesta setmana. Entre altres motius perquè Reverter tampoc estava d’acord amb el com, el quan i pràcticament en tota la lletra petita d’un acord que no estava tan fet i tancat com semblava.

A l’empresa sueca que domina la plataforma de música més popular del món no li ha vingut gens bé, al contrari, que la dimissió del primer executiu del club saltés en plena negociació, gairebé a punt de tancar-se, i molt menys que es relacionés amb la seva disconformitat respecte del patrocinador que, com s’ha encarregat de ventilar l’aparell de comunicació del club, encarna els valors d’una marca idònia, sense riscos, internacional, jove, dinàmica i apropiada per a la imatge que pretén donar la directiva de Joan Laporta.

Ara tot sembla menys segur sense un CEO que pugui donar la cara davant uns negociadors que, de sobte, han desaparegut de l’escena després d’exhibir-se el cap de setmana passat per totes les instal·lacions del club blaugrana.

Les relacions s’han refredat de moment per l’impacte d’aquesta sobtada fugida de Ferran Reverter que, encara que no es digui ni s’expliqui, ha posat fet com una fera Joan Laporta, aquest president que tan feliç se les prometia negociant el tram final sense consultar ni comptar amb el seu CEO.

Laporta tenia, com sempre, el seu propi pla, el seu acord amb l’empresa intermediadora que havia fet coincidir els interessos d’una i una altra part. També, però menys, s’havia establert un pla de patrocini entorn de diferents actius i preus que, si es repassa la premsa de les dues últimes setmanes, ni quadren ni tenen massa sentit.

Pel publicat, la xifra final estarà molt allunyada d’aquests 90 milions per any que deia el titular del diari Sport sobre ‘La samarreta millor pagada del món’. Tampoc sembla confirmar-se el volum d’ingressos anunciat en exclusiva per RAC1 que situava també en una xifra de poc més de 280 milions per tres temporades, això sí amb els Title Rights del Camp Nou en joc i el frontal de la samarreta dels dos primers equips, masculí i femení, així com el dors de la samarreta d’entrenament.

A última hora del dimecres, no obstant això, es qualificava d’extraordinària la valoració de la samarreta en 60 milions, més 5 milions per posar-li el cognom a l’estadi. Com es veu, les xifres mediàtiques han anat en clar descens.

Sembla molt més fiable la informació d’un portal especialitzat i amb fonts regularment fidedignes com és 2Playbook amb un relat que ve a confirmar, una vegada més, que des de la directiva s’inflen i afinen les filtracions perquè els titulars acabin generant grans expectatives i notables frustracions.

Segons la seva versió, “el FC Barcelona aconsegueix acostar el valor dels seus actius al nivell d’abans de la Covid-19. Tres fonts diferents de la indústria consultades per 2Playbook indiquen que l’acord definitiu amb Spotify s’ha tancat per un import anual de 62,5 milions d’euros entre 2022-2023 i 2024-2025. Això sí, la plataforma de música podrà resoldre el contracte al final de cada temporada en funció de diferents condicionants. L’anunci es farà oficial pròximament. El contracte, en les negociacions del qual ha destacat el paper del directiu responsable d’aquesta àrea, Juli Guiu, s’ha dividit en dues parts. La primera fa referència a la presència a la roba i s’ha xifrat en 57,5 milions d’euros, als quals s’afegirien variables per títols que en cas de ple serien 10 milions més, segons les fonts consultades. A canvi, el logo de la companyia sueca apareixerà en el frontal de la samarreta dels primers equips masculí i femení -no és clar si també en el futbol base- i en la posterior de la roba d’entrenament”.

La mateixa informació destaca que “la multinacional desemborsarà 5 milions més pels Title Rights de l’estadi, que passarà a denominar-se ‘Spotify Camp Nou’ i augmentarà de manera ostensible la seva presència de marca en el recinte. Per exemple, recuperarà la façana publicitària que domina la zona de tribuna i que aquesta temporada va alliberar Rakuten després de retallar-li el fee al club blaugrana”.

Per tant, xifres que com bé apunta el mitjà intenten recuperar el nivell de la prepandèmia, però encara per sota dels millors registres d’altres èpoques. S’ha incrementat fins i tot el valor de la samarreta per a fanfarronejar una mica, però és evident que la resta dels actius estan per sota respecte als nivells de mercat anteriors.

Tampoc és clar que en aquest moment totes dues parts s’hagin posat d’acord finalment sobre els Naming Rigths. D’altres mitjans destacaven ahir mateix que el Barça no acceptava la fórmula ‘Spotify Camp Nou’ com vol la plataforma musical. El Barça, raonablement, vol més diners per aquest concepte.

Els senyals són propis d’una certa disconformitat en aquest assumpte, delicat per a la sensibilitat dels socis que continuen sentint pel club i per la seva història una certa inclinació sentimental. Pot ser també l’excusa mútua o fins i tot acordada per a refredar momentàniament aquest final de la negociació i així retardar la signatura i l’anunci d’un patrocini que pràcticament es dona per fet, però que no és oportú presentar amb la tan recent i controvertida fugida del CEO Ferran Reverter.

No sembla que mentre ell segueixi en el club esperant un substitut Barça i Spotify vagin a abraçar-se públicament. El més lògic és tancar una etapa i que el nou director general prengui el comandament de les operacions.

L’altre aspecte cridaner d’aquesta sintonia entre la marca líder del streaming musical i el Barça, bàsicament per la passió del seu fundador pel futbol, és que seria difícil avui discernir quina de les dues societats perd més diners i s’enfronta a un futur més tèrbol. Perquè Spotify continua sent deficitària, degut principalment al fet que el creixement en el nombre d’usuaris de pagament s’ha aconseguit sobre la base d’una combinació de proves gratuïtes de la plataforma i subscripcions rebaixades, al costat de subscripcions a baix cost en països en vies de desenvolupament. En total, la companyia suma 345 milions de subscriptors.

Spotify va registrar unes pèrdues netes de 581 milions d’euros en 2020. Això suposa tres vegades més que el balanç negatiu de 186 milions que va anotar en 2019, segons els comptes anuals publicats per l’empresa. Els ingressos entre gener i desembre van ser de 7.880 milions d’euros, la qual cosa equival a un increment del 16,5% en comparació amb 2019. Del total dels ingressos registrats, 7.135 milions d’euros van correspondre a les quantitats abonades pels usuaris amb subscripcions premium, un 17% més, mentre que altres 745 milions d’euros van procedir de la publicitat que se’ls mostra als usuaris que tenen la versió gratuïta.

Se suposa que, per via d’algun informe financer solvent, el FC Barcelona està del tot segur a l’hora de signar i associar la seva signatura a un gegant que, com avui li passa al club, posseeix més prestigi i glòria que recursos. Pot ser que, de la mateixa forma que el Barça s’aferra a Spotify com un clau roent, fora de termini per a poder comercialitzar la samarreta com cal, la companyia sueca hagi buscat al Camp Nou una manera de rellançar els seus plans de màrqueting, perquè la forta inversió en un club de futbol el que li suposa d’entrada és un augment de les inversions sense que pugui demostrar-se l’eficàcia directa de la seva aposta d’avui en un retorn en vendes demà.

Pot ser que aficionats d’altres clubs prefereixin canviar-se de plataforma? Se suposa que els seus experts en màrqueting i vendes hauran estudiat i analitzat el mercat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.