Ciutadans denunciarà davant la Comissió Europea els “discursos d’odi” de ‘Bricoheroes’ de TV3

Jordi Cañas trasllada a l'Europarlament les queixes expressades per la FAGIC perquè Peyu i Jair Domínguez tractessin de "lladre" el poble gitano

Jordi Cañas, diputat al Parlament Europeu de Ciutadans, ha anunciat que el seu partit denunciarà davant la Comissió Europea “que des d’una TV pública com ⁦TV3 ⁩es vomitin missatges xenòfobs i discursos d’odi”, en relació amb el programa Bricoheroes. L’europarlamentari cita en el seu tuit la notícia publicada per EL TRIANGLE arran de les queixes de la FAGIC perquè Peyu i Jair Domínguez tractessin de “lladre” al poble gitano.

El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Simón Montero, va enviar una carta a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, en la qual lamentava que al programa Bricoheroes de TV3 es tractés de ‘lladre’ el col·lectiu gitano. Montero afirma, a la carta, que vol comunicar a la presidenta de la CCMA “el nostre desacord i profund malestar” amb els comentaris emesos en el programa emès al canal de youtube de la televisió pública el passat diumenge, 2 de gener.

Recorda Montero que en el minut 12:04 d’aquest episodi, Peyu, un dels components de la parella de presentadors va comentar en relació a una circumferència que havien retallat per fer un calendari del 2022: “sembla una roda de carro de l’escut gitano. Ara posem això aquí a l’entrada i ja no ens entraran a robar. I es que si no li poses això, t’ho roben, eh, ells”.

El president de la FAGIC explica que “aquests comentaris van en contra dels mecanismes que la pròpia CCMA té com propis per garantir una informació no discriminatòria” i afegeix que “més enllà dels codis, manuals deontològics i fins i tot el mal gust a l’hora de crear expressions humorístiques dintre del programa, el més sagnant per a nosaltres és la generalització de tot un poble, el poble gitano, i la seva categorització com a lladres. A Catalunya vivim aproximadament 100.000 persones gitanes que han estat acusades de lladres de forma gratuïta i deshonesta al programa”.

En la carta es detalla que les declaracions “presumptament humorístiques” esmentades van en contra de les recomanacions d’estaments com la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància i la seva recomanació número 13 respecte a la discriminació de la població gitana i l’antigitanisme.

“Un dels nostres objectius com a Federació més representativa de l’associacionisme gitano al nostre país -segueix dient la carta- és la difusió de la nostra cultura i historia. Lluitem perquè aquella part de la societat que no ens coneix, pugui saber de nosaltres. Entenem que uns presumptes humoristes no han de saber de tot i és per això que ens posem a la seva disposició per compartir, per exemple, que la suposada roda a la que fan referència no és un escut i que tampoc és una roda sinó un chakra que simbolitza la roda de la vida i que es va incloure a la bandera gitana com a referència de l’ origen dels gitanos i gitanes. Tot Això hagués quedat en una simple anècdota, si no fos pel lamentable i desagradable comentari que l’acompanyava”.

Finalment, acaba dient “lamentem profundament que una corporació pública amb una visió i missió de servei a la ciutadania tant clara aposti per aquest tipus de “fer riure”, una forma d’ humor del segle passat, gens respectuosa amb les persones, basada en prejudicis i estereotips que no ajuden a fomentar un esperit de convivència al país”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.