Boye compara la situació dels musulmans de Melilla amb la dels catalans

En un article publicat a 'El Nacional', l'advocat acusa l'Estat de tenir "un problema" amb les minories

Gonzalo Boye

Gonzalo Boye, l’advocat d’alguns líders del procés que han marxat d’Espanya, com l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha comparat la situació dels musulmans a Melilla amb la dels catalans, assenyalant que en ambdós casos l’Estat espanyol els ha reprimit per formar part d’una minoria. En l’article, publicat a El Nacional, Boye ha afirmat que Espanya tindrà problemes amb la Unió Europea “pel tracte que dona a les minories”, posant com a exemple els catalans, els bascs, els musulmans de Melilla i els canaris.

L’advocat ha començat assegurant que “no reconèixer el dret a decidir és tant com negar el conjunt de drets que com a minoria nacional assisteixen els catalans. Per tant, reprimir com es fa pel sol fet de pertànyer a una minoria nacional”, i ha remarcat que “en els últims anys (…) el maltractament a les minories nacionals s’ha transformat en una pràctica cada dia més estesa”.

Per tal de donar la visió “d’un tot”, en comptes de detallar “exemples d’aquest maltractament a Catalunya”, Boye ha parlat d’altres casos com la “repressió judicial en contra dels musulmans de Melilla” i ha posat com a exemple el que va passar a Mustafa Aberchán -expresident melillenc condemnat a dos anys de presó i 30 mesos d’inhabilitació pel cas del “vot per correu”. “Casos com el dels ‘xais’ o del ‘vot per correu’ són exemples clars de com un aparell judicial ideologitzat és capaç d’arribar a generar situacions impròpies en un estat democràtic sobre l’única base de la pertinença dels afectats a minories”, ha assenyalat, comparant aquest cas amb la inhabilitació de l’expresident català Quim Torra.

L’advocat també ha posat com a exemple de casos concrets de maltractament a les minories nacionals la situació del coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, a qui, segons Boye, “s’ha portat a presó i vulnerat els seus drets fonamentals per intentar anul·lar-lo políticament”. I també suma a la llista els canaris, basant-se en el cas de l’exdiputat de Podemos Alberto Rodríguez, a qui la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va retirar l’acta de diputat després de ser condemnat per un delicte d’atemptat contra l’autoritat.

“Mirar el cas d’Alberto Rodríguez sense entrar en l’anàlisi de la seva canaritat és no veure quina és l’essència d’aquesta nova, anòmala i il·legal actuació, per la qual es priva tot un poble dels seus representants. Més encara quan representa un col·lectiu important de ciutadans canaris que tenen una ànima, un origen, una història, una cultura, uns sentiments i, fins i tot, un parlar comú i diferent”, ha assenyalat Boye, que ha acusat “el nacionalisme espanyol, que és hegemònic dins de l’Estat” de tenir “un problema” amb les minories.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.