Jubilar-se

La paraula ‘jubilació’ ve del llatí ‘jubilatio’, que es referia als crits amb què els pagesos exterioritzaven la seva alegria. Si més no, això és el que he descobert navegant per Internet. Cal entendre, doncs, que la jubilació és o hauria de ser motiu d’alegria. Alegria que seria el resultat de poder viure sense necessitat de treballar, després d’un grapat d’anys fent-ho. Tornant a les recerques de Google, descobreixo que la jubilació arribava, en temps de Moisès, després de 49 anys treballant. En termes bíblics podríem dir que si Déu va descansar el setè dia, els humans ho van fer l’any cinquantè.

Passats els anys, la jubilació toca, segons la legislació espanyola actual, quan s’han treballat 37 anys, seguits o en períodes alterns. A mi, em tocarà aviat: l’agost de l’any que ve, seguint les explicacions de la pagina web de la Seguretat Social que ho calcula. Em coincidirà, si fa no fa, amb el curs en què hauré d’abandonar la docència universitària com a professor associat. Als 65 anys toca renunciar a seguir donant classes als que tenim aquesta categoria i envegem els professors fixes i els catedràtics, que poden seguir fent-ho fins els 70.

La pregunta que ve tot seguit és si és cert o no que la jubilació és motiu d’alegria. Quan comento als treballadors dels restaurants o supermercats que freqüento que no em ve gens de gust jubilar-me em diuen que ells desitgen fer-ho amb tot el seu cor.

Evidentment, el dret a la jubilació és un dels fonamentals i que dona sentit a la societat del benestar. Però jubilar-se a la força quan t’agrada la feina que estàs fent i la salut et permet fer-la raonablement bé és una mala jugada.

Hi ha professions o activitats en les quals no hi ha edat de jubilació. La política, per exemple. Joe Biden n’és un bon exemple.

Resumint, que em toca la pera que em jubilin. I que tinc una raó més per reclamar una Renda General Bàsica, que arribi totes les persones, des de que neixin fins que es morin. I que possibiliti que no només la gent treballi quan vulgui i d’allò que vulgui sinó que ho faci fins l’edat que vulgui.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari