Govern dividit: Aragonès només confirma noms d’ERC a la taula de diàleg

El president manté la llista oberta per si Junts s'avé a designar com a representants exclusivament membres de l'executiu català

Reunió del govern de la Generalitat
Reunió del govern de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el seu govern només ha aprovat que el representin a la taula de diàleg amb el govern d’Espanya els tres noms proposats per ERC: els d’ell mateix i els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent.

En canvi, n’han quedat fora, de moment, tots els representants que ha proposat Junts, inclòs el vicepresident Jordi Puigneró. Segons ha especificat Aragonès, Puigneró ha rebutjat la possibilitat de ser inclòs ara a la llista definitiva delegació de la Generalitat, en espera que s’accepti en bloc una proposta de Junts.

En una compareixença extraordinària, aquest dimarts, Aragonès ha reclamat “responsabilitat” a Junts davant del que considera “una oportunitat històrica”, i ha retret una manca de lleialtat al seu soci de govern per l’aparició als mitjans de comunicació dels quatre noms proposats, abans que se celebrés la reunió de l’executiu d’aquest dimarts.

Dels noms plantejats per la formació de l’expresident Carles Puigdemont, tres no són membres del seu executiu, per bé que Aragonès havia reiterat que es tractava d’una taula on les delegacions les formarien exclusivament membres dels governs d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya, una fórmula que la Moncloa comparteix.

Aragonès ha reiterat que “la porta està oberta” perquè Junts inclogui integrants del govern a la delegació, i s’ha mostrat completament disposat al fet que el seu soci de govern hi sumi qualsevol dels altres membres de l’executiu català. En aquest sentit, ha dit que “no podem esperar”, però ha adduït que vol que tot el govern hi sigui representat. Si Junts no s’avé finalment a designar altres membres del govern, Aragonès ha avançat que hi assistirà acompanyat només de Vilagrà i Torrent.

El president de la Generalitat ha defensat que la delegació han d’integrar-la en exclusiva membres del govern per “representar el país sencer” i “perquè dona legitimitat al procés de negociació”. També ha afirmat que, d’aquesta manera, s’envia un “missatge clar” a l’exterior.

Segons ell, el fet que negociïn els dos governs és el que “dona valor” a la taula, i el rebuig a la presència de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, les figures externes al govern proposades per Junts, “no és qüestió de noms ni persones concretes”.

Junts per Catalunya, per la seva part, sosté que no es va fer constar per escrit que els representants a la taula havien de ser membres del govern, i argumenta que, durant l’etapa de govern de Quim Torra, no tots els que hi van participar n’eren membres.

 

(Visited 155 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari