La Fiscalia pretén jutjar els CDR detinguts el 2019 per terrorisme i fabricació d’explosius

El Ministeri Públic considera que els acusats conformaven una organització terrorista paral·lela als CDR

Els CDR manifestant se a Barcelona
Els CDR manifestant se a Barcelona.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat processar els membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts el passat 2019, en l’operació Judes, per pertinença a una organització terrorista i per tinença i fabricació d’explosius, segons ha publicat La Vanguardia.

Els 13 detinguts estan acusats de planejar, presumptament i segons l’informe que la Guàrdia Civil va presentar al jutge Manuel García Castellón, sabotatges i atemptats com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés independentista. Entre els suposats objectius es troben el líder del PP, Pablo Casado, l’exregidor de l’Ajuntament de Barcelona Manuel Valls o l’exsecretari de Ciutadans, José Manuel Villegas, entre altres.

Concretament, al delicte de pertinença a organització criminal del que s’acusa els 13 detinguts, la Fiscalia ha demanat sumar per a 9 dels acusats els delictes de tinença i fabricació d’explosius. Segons argumenten en l’escrit que han presentat al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, els investigats “haurien superat l’activitat” del  marc dels CDR i conformat “una organització terrorista paral·lela de caràcter clandestí i estable”, i amb l’objectiu de “dur a terme accions violentes o atemptats contra objectius prèviament seleccionats”.

La Fiscalia considera, doncs, que els investigats volien aconseguir la independència de Catalunya “emprant la violència en la seva màxima expressió” i forçant “de manera coercitiva” a les institucions. Per fer-ho, segons l’escrit fiscal, utilitzarien explosius i substàncies incendiàries “fabricades en els dos laboratoris clandestins que la mateixa organització tenia instal·lats en dos domicilis particulars”.

“A la vista de les evidències recollides, els manuals intervinguts, les anotacions manuscrites, així com l’observació de l’entorn on van ser trobades es pot deduir que l’acció perseguida pels investigats era la implementació d’un laboratori casolà i il·legal per a la gènesi casolana de substàncies explosives, incendiàries i/o deflagrants”, conclou l’escrit. Els acusats formarien part de l’anomenat Equip de Resistència Tàctica (ERT) dels CDR, i han negat categòricament les acusacions.

Suport polític als detinguts
Després de conèixer la notícia sobre la petició de la Fiscalia, la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha titllat els fets “d’escàndol” i ha defensat l’amnistia pels acusats. “És un escàndol que la justícia espanyola processi per terrorisme a persones que jo mateixa conec i que de cap de les maneres ho són. Si l’Estat vol trobar solucions polítiques, primer ha de començar per l’amnistia. El diàleg i la repressió són termes incompatibles”, ha escrit a Twitter.

D’altra banda, la diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada també ha donat el seu suport als investigats, i ha criticat el que qualifica de “muntatge”: “Tota la solidaritat i el suport per les detingudes del 23-S i familiars, màxim agraïment a Alerta Solidària per visibilitzar i denunciar amb contundència i des d’un principi la magnitud d’aquest muntatge orquestrat per criminalitzar els CDR“.

(Visited 140 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari