Les fortes pujades de la tarifa de la llum es mengen la rebaixa de l’IVA

El preu va tornar a apropar-se ahir a màxims històrics, els consumidors reclamen canvis en les regles de subhasta

Llum

La rebaixa temporal de l’IVA de la llum del 21 al 10% no està tenint l’efecte esperat en la butxaca dels consumidors o, almenys, no tant com voldrien. El motiu és que l’espectacular pujada de les tarifes regulades de la llum s’està menjant aquesta baixada de l’impost.

El preu de la llum va tornar a acostar-se ahir a màxims històrics després que quedés fixat en 106,27 euros per MWh per a tot l’Estat i Portugal, contra els 103,07 euros de dilluns, segons OMIE, l’operador designat per a la gestió diària de l’electricitat a la península. El preu màxim es va assolir entre nou i deu del matí amb 113,51 MWh i en cap moment del dia es va situar per sota dels 100 MWh, ja que el mínim va ser de 100,85 euros MWh. El rècord absolut es va registrar el 21 de juliol passat, amb 106,57 euros, i el mercat majorista va seguir amb valors molt elevats en les jornades següents, amb algunes jornades per sota dels 100 euros MWh.

L’associació de consumidors Facua denuncia que la factura elèctrica de l’usuari mitjà va pujar el juliol un 36,2%, quasi 23 euros més que fa un any. Facua reclama al govern espanyol que canviï les regles de la subhasta, mantingui l’IVA al 10% de forma permanent, mesures contra les ofertes fraudulentes de les elèctriques i un nou model de bo social.

Codi QR per facilitar l’estalvi
Després de la posada en marxa de la nova tarifa de la llum el passat 1 de juny, que va estrenar un nou sistema de franges horàries, a partir del proper 31 d’agost les factures de tots els clients tindran un codi QR que els portarà al Comparador d’Ofertes d’Energia de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). “La intenció és que els consumidors puguin comparar els seus consums amb la resta de les ofertes que hi ha disponibles al mercat i decidir quin s’adapta millor al seu perfil de consum”, explica l’organisme al seu bloc.

Sant Quirze de Besora reclama la gestió
El de Sant Quirze de Besora és el primer ajuntament que reclama la gestió de l’electricitat. La concessió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet, al municipi, acaba l’any 2024. Tres anys abans és el moment en què legalment es poden començar els tràmits de reversió. Per això, representants municipals de la CUP han presentat una instància a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per iniciar els tràmits perquè la central passi a control públic.

El diputat al Parlament d’aquesta formació, Pau Juvillà, ho veu com un “primer pas” per a la creació d’una energètica pública, un dels acords per donar suport al Govern. “Exigim al conseller de Territori, Jordi Puigneró, que faci efectiva la reversió d’aquestes centrals perquè passin a mans públiques i s’aturi el concurs, com a garantia d’avançar cap a la sobirania energètica”, ha afirmat. El segon tinent d’alcalde de Sant Quirze de Besora i regidor de Medi Ambient, Arnau Bosch, ha alertat que l’ACA “té la intenció d’anar cap al camí del concurs públic”, cosa que interpreta com una “reprivatització d’aquesta concessió”.

(Visited 70 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari