Competència imposa una multa de 876.827,67 euros a la Federació Catalana de Futbol

L'entitat que presideix Joan Soteras cobra un 'peatge' abusiu als centres mèdics que emeten els certificats d'aptitud als jugadors

Joan Soteras, president de la FCF
Joan Soteras, president de la FCF

Més embolics a la Federació Catalana de Futbol (FCF), l’entitat que presideix Joan Soteras, exdirectiu del CE Sabadell. L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) acaba d’imposar a l’ens federatiu una sanció de 876.827,67 euros per una “infracció molt greu” a l’article 2 de la Llei de defensa de la competència.

El multasso és la conseqüència de la denúncia presentada, l’any 2019 , per la Unió Catalana de Centres Mèdics Psicotècnics (Uniccemp) contra la FCF per “abús de posició dominant”. Després de la investigació realitzada, l’ACCO ha donat la raó als demandants i ha resolt l’expedient incoat amb la imposició d’aquesta sanció a la federació.

Des de l’any 2013, els dirigents de la FCF exigeixen que els centres que expedeixen els certificats d’aptitud mèdica, imprescindibles per donar la llicència de jugador federat que permet participar en les competicions esportives, signin un conveni i paguin un peatge. Dels 262 centres mèdics que estan autoritzats per la Generalitat per emetre aquests certificats d’aptitud esportiva, n’hi ha 168 que han acabat signant el conveni que els imposa la FCF.

Hi ha molts diners en joc, si tenim en compte que el nombre de jugadors federats a Catalunya per a la pràctica del futbol era, l’any 2019, de 182.273 i que aquests certificats mèdics s’han de renovar cada dos anys. En l’actualitat, la FCF exigeix el pagament d’una quota anual de 250 euros (més IVA) a cada centre que s’ha vist obligat a signar el conveni i 5 euros (més IVA) per cada certificat mèdic emès.

Segons càlculs de l’ACCO, aquest peatge ha reportat a les arques de la FCF més de 2 milions d’euros des que va ser implantat. Val a dir que la federació catalana és l’única de tot l’Estat que manté aquest sistema de pagament pels certificats mèdics.

L’excusa que donen els directius de la FCF per exigir aquest peatge és que s’utilitza per amortitzar la inversió i cobrir les despeses de manteniment de la plataforma informàtica a través de la qual es recepcionen els certificats que emeten els centres mèdics. Però el volum econòmic dels imports que recapta per aquest concepte no guarda cap proporció amb els costos reals estimats d’aquesta aplicació.

A més a més, les quotes que s’exigeixen als centres mèdics no han parat d’augmentar durant els últims set anys. L’any 2013, els centres mèdics pagaven 150 euros anuals i 2 euros per cada certificat d’aptitud.

L’ACCO és molt dura en la seva valoració i resolució de l’expedient contra la FCF. Considera que l’obligació de fer signar un conveni als centres mèdics i fer-los pagar per comunicar els certificats d’aptitud és un “abús” totalment il·legal que discrimina la resta de centres homologats per la Generalitat. En considerar que es tracta d’una “infracció molt greu”, li imposa la sanció màxima, sobre la base del 10% del volum d’ingressos de la federació. També insta l’entitat que presideix Joan Soteras a abandonar aquesta pràctica de cobrar peatge als centres mèdics i als federats.

(Visited 408 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari