Per les seves obres els coneixereu

Avui és difícil dir que una persona, un grup o un partit polític és d’esquerres o de dretes, és progressista o reaccionari, socialista o lliberal… És difícil perquè els volem etiquetar pel que diuen, i això avui està molt mediatitzat i ple de mentides.

Mateu (l’apòstol ) va dir: “Guardeu-vos dels falsos profetes, que venen amb vestits d’ovelles però per dins son llops rapaços. Pels seus fruits [els seus actes] els coneixereu. És que es cullen raïms dels cards, o figues dels arços?”. Mateu, que, a més de sant era intel·ligent ens diu: per les seves obres els coneixereu, no pel que diuen si no pel que han fet.

Fa dos anys escrivia al Diari de la Sanitat sobre la necessitat d’analitzar el que han fet (i el que no han fet) en salut i sanitat els partits polítics que han governat els darrers anys i deia: Portem massa anys de desgovern, corrupció, ineficiència i mala qualitat. Cal recordar la corrupció.

Repassem alguns casos emblemàtics:

*Boi Ruiz, metge, conseller de Salut del Govern de CiU, va ser primer director general de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), la patronal més important de la sanitat privada a Catalunya, i posteriorment en va ser president fins que va ser nomenant per Artur Mas conseller de Salut. Van posar al llop a guardar el ramat!

*Josep Maria Padrosa, director del SCS, va ser del 2007 al 2011 de la junta directiva de la UCH. S’ha publicat la seva incompatibilitat per ser a la vegada apoderat de sis empreses que tenen concert amb el mateix CatSalut que ell dirigeix. Dos càrrecs en una mateixa persona: apoderat de l’empresa privada Corporació Fisiogestió i gerent del CatSalut.

*Josep Prat (enginyer naval), capità de tres grans vaixells a la vegada, imputat per un jutjat de Reus, arran de la denúncia de la CUP, per irregularitats en la gestió del hòlding d’empreses (entre elles les sanitàries) Innova; cobrava més de 300.000 euros anuals. Va dirigir el CatSalut del 1998 al 2003. A més, tenia un lloc a USP Hospitals, la multinacional sanitària privada més gran d’Espanya (Quirón i Dexeus a Barcelona). És nomenat per Boi Ruiz el 2011 president de l’ICS. En total: Innova, USP i ICS. Dirigeix tres grans vaixells a la vegada, amb franca incompatibilitat, a part de les imputacions d’irregularitats i malversacions. Dimiteix d’Innova i d’USP el dia 11 de gener del 2012 i finalment dimiteix de l’ICS el 28 de juny del 2012.

*Ramon Bagó (empresari de SERHS), l’home que es contractava ell mateix, exalcalde de Calella per CiU, vicepresident del Consorci Hospitalari de Catalunya. Investigat per l’Oficina Antifrau per casos de suposada corrupció a l’Ajuntament de Badalona i al Consorci de Salut Maresme i la Selva. SERHS obté durant 19 anys els contractes de cuina de l’hospital i altres centres de Badalona, el 50% dels quals sense concurs públic: en total, 50 milions d’euros dels pressupostos públics.

*Xavier Crespo, metge, exalcalde de Lloret de Mar, diputat per CiU, va obtenir 209.000 euros d’empreses filials dels hospitals de Calella i Blanes, als quals va ocasionar pèrdues de 2,4 milions d’euros. El cas va ser investigat per la Sindicatura de Comptes, però va ser ocultat (“Informe Crespo”) per la mateixa Sindicatura i el departament de Salut. El maig del 2012, el cas torna a ser denunciat pels periodistes de Cafè amb Llet i pel diari El País. Està imputat per aquests i altres afers de suposades relacions amb la màfia russa de Lloret.

Susana Alonso

Corrupció afavorida pel model sanitari públic català, en realitat públic/privat. Algunes de les causes afavoridores són els múltiples proveïdors, amb estatus jurídic variat de difícil control. Els sistemes de contractació i concert ho han estat d’amiguisme, clientelars i poc transparents. Grans retallades dels pressupostos públics en sanitat i augment dels concerts amb la privada.

Els pressupostos del departament de Salut el 2010 van ser de 9.875 milions, i els del 2014 van ser de 8.290. Això vol dir una retallada de 1.585 milions i ha comportat la degradació de la qualitat dels serveis d’atenció sanitària, precarització laboral, deserció dels professionals i mala qualitat, amb llistes d’espera creixents, col·lapses a urgències i altres mals.

Total, per les seves obres els coneixereu.

(Visited 300 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

1 comentari a “Per les seves obres els coneixereu”

Feu un comentari