Magistrats del TC veuen vulnerat el dret de reunió de Cuixart i Sànchez

Consideren desproporcionada la condemna per sedició als dos líders independentistes

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Dos magistrats del Tribunal Constitucional consideren que l’alt tribunal hauria d’haver estimat el recurs d’empara de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart contra la sentència de Tribunal Suprem que els va condemnar a nou anys de presó. Els magistrats són taxatius: “La resposta penal suposa una ingerència en el dret de reunió, amb un devastador efecte desànim sobre aquest dret, que amenaça d’empobrir la nostra democràcia”.

En el seu vot particular, que s’ha donat a conèixer aquest migdia al costat del contingut íntegre de la sentència del Tribunal que desestima el seu recurs, els dos magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer estimen que la sentència constitueix una ingerència en el dret de reunió dels acusats i assenyalen que hagués estat desitjable una resposta penal “més d’acord amb una interpretació evolucionada i concordant amb el Tribunal Europeu de Drets Humans”.

També deixen clar que l’objectiu de Sànchez i Cuixart durant les protestes del 20 de setembre davant la seu de la Conselleria d’Economia no era la de “propiciar un aixecament social que possibilités la declaració d’independència de Catalunya sinó pressionar el govern espanyol per negociar una consulta”.

Això no obstant, la majoria del ple del Tribunal Constitucional va desestimar el recurs de Sànchez i Cuixart tot i els vots particulars, entenent justa la sentència del Tribunal Suprem, que els va condemnar a nou anys de presó per sedició.

(Visited 146 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari