L’expresident Jordi Pujol i Soley tenia un compte personal a Andorra amb gairebé dos milions d’euros

Així consta en el detallat informe que ha fet la fiscal Belén Suárez en l’escrit d’acusació contra el ‘clan Pujol’

Jordi Pujol a la comissió parlamentària d'investigació de la corrup
Jordi Pujol a la comissió parlamentària d'investigació de la corrupció d'ell i la seva família

La família Pujol va disposar de 50 milions d’euros amagats en paradisos fiscals. En concret, la família amagava 38.792.021,61 euros, 8.178.601,92 dòlars, 2.737.466,70 marcs alemanys i 95.344 lliures esterlines. Només pel delicte de blanqueig de capitals, la tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Belén Suárez, els demana a cadascun dels membres del clan familiar 5 anys de presó i multa per les quantitats que van disposar a l’estranger. Així ho explica en el seu escrit d’acusació datat el 6 de maig passat i enviat al jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional.

La fiscal afirma també que Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de la família, va deixar de pagar a Hisenda uns 6,5 milions d’euros entre el 2007 i el 2012, mentre que la seva dona, Mercè Gironès, no va pagar, el 2012, 409.796 euros al fisc. El matrimoni de Jordi i Mercè no només va ser beneït per l’Església, sinó que també va ser un “societat limitada”, molt lligada als comptes secrets d’Andorra, perquè tots dos van ser els guardians del tresor de la Sagrada Família, com anomenaven els Pujol els responsables bancaris andorrans.

Pels comptes que els Pujol tenien a la Banca Reig (a partir del 2002, fusionada amb Andbank) hi van passar gairebé 39 milions d’euros. L’acusació detalla que els nou membres de la família (Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola Lladós, així com els seus fills Marta, Jordi, Josep, Oriol, Pere, Oleguer i Mireia) “van ser titulars de comptes bancaris a Andorra, inicialment a l’Andbank i, l’any 2010, a la Banca Privada d’Andorra (BPA), on tots ells van transferir els fons que tenien a l’Andbank, a excepció de l’acusada Mercè Gironès. L’any 2014, una part dels fons que hi havia als comptes oberts a la BPA es van regularitzar davant la Hisenda pública espanyola, i una altra part va desaparèixer mitjançant transferències a Mèxic”. Aquesta desaparició coincideix amb la confessió pública de Jordi Pujol sobre els comptes secrets a Andorra, el 25 de juliol de 2014.

El primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola, va gestionar almenys set comptes corrents al país dels Pirineus entre els anys 1990 i 2014. El compte 09871 es va obrir el 21 de novembre del 1990 amb 500.000 pessetes. Hi estava autoritzat Antoni Zorzano, un amic personal de Jordi Pujol Ferrusola, que també era el seu soci en alguns negocis. “En aquest compte es van produir abonaments milionaris, alguns per transferències internes de la mateixa entitat Andbank, uns altres per transferències des de Suïssa, així com ingressos en efectiu o bé ingressos de xecs. De la majoria se’n desconeix l’origen”, afirma la Fiscalia.

L’1 d’agost del 1991 es va detectar en aquest compte un ingrés de 8.352.409 pessetes, “l’origen del qual estaria en les comissions pagades per Grand Tibidabo SA després de la venda a la Generalitat de Catalunya d’un edifici l’any 1991”. En aquell moment, Grand Tibidabo estava controlada pel financer Javier de la Rosa. Altres ingressos, que van ascendir a 263.931.925 pessetes, a més de 347.928,49 dòlars, provenien del compte 81511 del mateix banc, en el qual figurava com a autoritzada Mercè Gironès. Diverses imposicions en efectiu per part de Gironès van suposar una injecció de fons de 13.755.000 pessetes, mentre que els ingressos en metàl·lic de Jordi Pujol Ferrusola van ser de 9.450.000 pessetes.

Des d’aquest compte es va repartir diners a alguns dels integrants del clan familiar: el 25 de maig del 1992 es va ingressar en un compte de Marta Ferrusola una partida de 6 milions de pessetes; el 27 d’agost del 1992, a Oriol Pujol se li va enviar una altra partida de 5.064.795 pessetes; i a Mireia Pujol se li van transferir aquell mateix dia 2.532.937 pessetes. A Oleguer Pujol se li van enviar quatre xecs el 1994 per 233 milions de pessetes i per 890.000 dòlars.

La “Sagrada Família”

El compte 81511 es va obrir el 5 d’octubre del 1992 i es va cancel·lar el 10 de novembre del 1994. El seu titular era Antoni Zorzano, però hi figurava com a apoderada Mercè Gironès. “De la documentació remesa, resulta que els fons d’aquest compte estaven sota el domini dels acusats membres de la família Pujol Ferrusola i de l’acusada Mercè Gironès, i hi consten ordres de transferències acordades per Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès Riera, i disposicions de fons a favor dels altres membres de la família Pujol”, relata Belén Suárez.

El compte es va estrenar amb una imposició de 202.000 dòlars en efectiu. Durant els dos anys següents, es va nodrir de fons provinents, en una gran majoria, de Suïssa. En les ordres de transferència, el gestor bancari utilitzava l’expressió “Sagrada Família” per donar les ordres de traspassos de fons als membres del clan. Del 1992 al 1994, els milions de pessetes fluïen per aquest compte d’una manera peculiar: s’ingressaven fons en efectiu o mitjançant transferències i es repartien en pessetes a la mare de família i als germans Pujol Ferrusola.

La fiscal dona per fet que més de 24 milions van anar a parar al compte AN 81089, de Marta Ferrusola; 5.320.000 pessetes, a un altre compte d’Oleguer Pujol; 4.500.000 pessetes, a Marta Pujol Ferrusola; 4 milions, a Pere Pujol; i 2.670.000 a Oriol, Mireia, Marta, Oleguer, Pere i Josep. El 1993, es va repetir aquesta operativa. Però el que és veritablement curiós és que al compte es rebien ingressos per imports milionaris “la raó dels quals es desconeix”.

El compte AN 84248 es va obrir el 17 d’octubre del 1994, pocs dies abans de cancel·lar l’anterior. Hi figurava com a titular Oleguer Pujol i com a autoritzats el seu germà Jordi i la seva cunyada Mercè Gironès, els guardians del tresor. El 18 de desembre del 2000, es canvia el titular del compte, que passa a ser Jordi Pujol Ferrusola.

El compte es va obrir amb dos abonaments procedents de dos comptes del mateix banc per import de 494.251.732 pessetes (gairebé 3 milions d’euros) i 1.126.439,39 dòlars. Zorzano, l’amic andorrà, va contribuir a l’engreix del compte durant els tres mesos següents amb un abonament de 137.516 dòlars i tres imposicions en efectiu per un import total de 60 milions de pessetes (360.000 euros). L’operativa d’aquest compte era similar a la dels altres: hi arribaven molts ingressos anònims i després es distribuïen els diners entre els membres del clan.

Transferències cap a Mèxic

El 1997, des d’aquest compte es van transferir 1.766.790 dòlars a un compte de Fibanc a Espanya. Aquesta entitat va al·legar, davant de preguntes del jutge, que aquests fons eren del Swiss Bank i que els diners van acabar en comptes dels Estats Units. En aquells moments, Jordi Pujol Ferrusola ja estava fent algunes inversions a l’altre costat de l’Atlàntic.

És especialment important una transferència d’1.071.100 dòlars a favor de la societat Crena, en un compte del Banco Espírito Santo de Funchal, a l’illa de Madeira. Aquesta societat, en realitat, estava controlada pel mateix Jordi Pujol Ferrusola, que la utilitzava per fer inversions a Amèrica.

El 2010, poc abans de ser cancel·lat, des d’aquest compte es fan dues transferències: el 4 de gener, una de 294.837 euros a favor de l’empresa Avanti Alliance LLC. Aquesta societat va presentar fallida mesos més tard, i els seus actius van ser transferits a Haklaab SA de CV. L’ordre de la transferència es va donar des d’un fax pertanyent a Octapris, una empresa propietat de Francesc Robert, un altre dels grans amics i socis de Jordi Pujol a Andorra.

El gener del 2010 també es van transferir dues partides d’1.056.034 dòlars i 240.282 dòlars a Haklaab. El 23 de març, es va fer una altra transferència a aquesta mateixa companyia per 300.340 dòlars. Haklaab és una societat controlada pel mexicà Carlos Riva Palacio, relacionat amb el sector del joc de Mèxic i, segons sembla, soci de Jordi Pujol Ferrusola en diversos negocis.

El compte AN 84800 va ser obert simultàniament per Jordi Pujol Ferrusola el 16 de novembre de 1995 i va ser cancel·lat el 30 de desembre del 2010. En aquest compte, Antoni Zorzano hi va fer alguns ingressos quantiosos, com un de 25 milions de pessetes el desembre del 1995 o un de 29 milions de pessetes el 2000. La referència era “Museu”, cosa que fa sospitar que aquests fons podien provenir dels negocis realitzats amb un museu obert a Andorra. Al compte 84800 hi figuren ingressos milionaris “la raó dels quals es desconeix”, però s’ha acreditat que en alguna ocasió provenien de Madeira i en altres del mateix Zorzano.

Retirades milionàries en efectiu

El primogènit dels Pujol va treure diners en efectiu d’aquest compte per una suma total de 4,4 milions d’euros, a més d’un milió de dòlars i unes 10.000 lliures esterlines. L’escrit de la Fiscalia assegura que s’ignora “la raó última” d’aquestes disposicions en efectiu, “la qual cosa significa que existeixen béns al patrimoni de l’acusat Jordi Pujol Ferrusola desconeguts per a la Hisenda pública”.

Per apuntalar aquesta tesi, recull també quatre transferències de fons el 1997: dues de les quals a l’empresa Hutton Overseas per 60.000 dòlars i per més de 60 milions de pessetes; una altra de més de 9 milions de pessetes a l’empresa Formica Ltd, de Nassau (un paradís fiscal); i una quarta de 23 milions de pessetes a un compte de Crèdit Andorrà el titular del qual era Carles Vilarrubí. Aquest empresari, igual que Jordi Pujol Ferrusola, també va enviar diners a Nassau i va rebre partides ingressades als seus comptes per Antoni Zorzano.

Paral·lelament, del compte del primogènit sortien grans partides de diners cap a diferents destinacions: el 1998, va enviar més de 60 milions a Hutton Overseas; el 1999, més de 58 milions de pessetes i 80.000 dòlars a favor de William Goldberg Diamond Coporation; el 2000, més de 48 milions de pessetes i gairebé 112.000 dòlars a Turmolin, al Crédit Suisse; el 2001, més de 2,5 milions d’euros per a un fons d’inversió a Nova York; el 2002, més de 4,4 milions d’euros per al Selecta Fund; el 2009, gairebé 1,2 milions de dòlars per a Bantridge Holdings i Bandtridge Estates; i el 2010, gairebé 18.000 lliures a favor de Liv Homes, a l’HSBC Bank.

El “xofer”

Jordi Pujol Ferrusola també gestionava el compte AN 85579, pel qual van passar el 1997 una mica més de 5 milions de pessetes. El compte 63810, obert del 2000 al 2010, encara que figurava a nom del primogènit, corresponia, en realitat al seu pare, Jordi Pujol Soley, aleshores president de la Generalitat. El mateix patriarca, en una nota manuscrita, es reconeixia propietari d’aquest compte i deixava escrit que en cas de defunció els fons que hi estaven dipositats, 307 milions de pessetes (gairebé dos milions d’euros), fossin per a la seva dona, Marta Ferrusola.

El primogènit encara va mantenir un altre compte, l’AN 64340, amb 50.000 dòlars, i era apoderat de l’AN 85371, el titular del qual era Antoni Zorzano, mentre que la seva dona, Mercè Gironès, va gestionar dos comptes més, l’AN 85580 i l’AN 62121. Pel primer hi van passar 186.000 dòlars entre el 1997 i el 1998, i pel segon hi van passar milions d’euros. Curiosament, alguns reintegraments d’aquest compte es realitzaven no al seu titular, sinó a un xofer a qui enviava a buscar els diners i que portava una carta autoritzant-ho.

*Podeu llegir aquest reportatge íntegre en l’edició d’aquesta semana d’EL TRIANGLE

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “L’expresident Jordi Pujol i Soley tenia un compte personal a Andorra amb gairebé dos milions d’euros”

 1. Solament deberien ser seus 1 milion d´ euros
  Perque si era la herencia del pare Florenci
  La mitad es de la seva germana
  Menuda familia de SARTRAPAS económics
  NO COMMENT

  Respon

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

 1. Pulsa el icono del adblocker
 2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
 3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.