El Consell Català de l’Esport va camuflar les subvencions a les ONGs del diputat Francesc de Dalmases

El jutge Joaquín Aguirre les investiga en el sumari del cas Volhov

El 9 de juliol del 2019, la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, enviava una alarmada comunicació a Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport (CCE). “Senyor Reig: avui s’ha personat a les meves dependències la Guàrdia Civil requerint aclariments sobre el manament del 4 de juny sobre subvencions. Li adjunto el requeriment”, deia la comunicació.

La veritat és que el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, havia demanat tota la informació sobre subvencions públiques que hagués atorgat el CCE a la Fundació CATmón i a l’Associació Igman, que controlaven Víctor Terradellas i Francesc de Dalmases. El primer era l’exresponsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), mentre que el segon era, en aquelles dates, diputat de JxCat.

El secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, havia remès al jutjat un informe en el qual negava que la seva àrea hagués signat cap conveni o hagués atorgat cap subvenció a les dues entitats citades. En un informe de la Guàrdia Civil, no obstant això, es recull que Figueras admetia que el Consell “va encarregar la publicació de determinats articles de temàtica esportiva a la revista Catalan International View durant el període 2013-2016.

L’esmentada revista es va considerar com un bon canal per situar Catalunya al món, com a avantsala de possibles reptes futurs, per donar a conèixer la potencialitat del país com a possible seu d’esdeveniments internacionals, atenent la seva difusió i repercussió internacional i la seva posada a disposició d’alts càrrecs de les Nacions Unides, primers ministres i ministres d’Exteriors, dels membres de l’Eurocambra, de les agències internacionals i dels corresponsals estrangers que treballen a Catalunya”. En les converses intervingudes per la Guàrdia Civil, no obstant això, Figueras parla amb Lluís Pallisera i aquest li especificava: “El que passa és que dos… dos articles… que no són… ben bé… de l’àmbit esportiu. Aquí és on podem tenir els problemes…”. Aquests pagaments sumaven, en total, una mica més de 48.000 euros.

El més curiós del cas és que els pagaments a CATmón no els va fer directament el CCE, sinó que se sospita que van ser vehiculats a través de les empreses Viajes Zoetrope, The Exclusive Alternative Tour i Viajes Duero. Aquestes tres empreses eren clientes de CATmón i li van pagar diverses quantitats que se suposa que eren pels articles que li interessaven al CCE.

Les comunicacions interceptades entre els directius del CCE van oferir algunes sorpreses més, perquè els agents de la Guàrdia Civil van poder sentir com la cúpula de l’esport català va aplicar la llei del silenci sobre les relacions amb CATmón i Igman: només notificarien les qüestions relacionades amb subvencions. I, si no hi havia subvencions oficials, no es notificaria res al jutjat. Davant d’aquesta omertà, els agents es van dirigir a la interventora general per demanar “tota la documentació relativa a aquestes entitats, ja siguin factures, convenis, sol·licituds de subvencions o altres tipus d’expedients, en els quals el proveïdor/beneficiari sigui directament alguna de les entitats esmentades”.

Així, Rosa Vidal demanava al seu interlocutor: “Hauria de manifestar de manera expressa l’estat de la tramitació en què es troba qualsevol documentació relativa a les entitats esmentades durant el període 2013-2019. En el cas que correspongui, si consten sol·licituds de subvencions no concedides, cal aportar l’expedient administratiu de denegació i/o arxiu d’aquest”.

A Vidal, la cúpula del CCE sí que li va respondre: “L’informem que la Fundació CATmón va sol·licitar l’1 d’agost del 2017 una subvenció per import de 178.883 euros, exclosa de concurrència pública, per propiciar centres esportius en el medi rural com a centres d’animació socioculturals i esportius a Pazaric, Otzima Hadzici, cantó de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), sota el títol ‘L’esport, el motor més poderós per aconseguir la pau i l’esperança d’un futur millor’. Aquesta subvenció va ser desestimada en data 27 de desembre del 2018 per resolució del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física i notificada a l’entitat”. Poc després, la interventora enviava tota la documentació requerida al jutjat número 1.

La història oculta és molt més truculenta. Un informe de la Guàrdia Civil explica que la Intervenció General va sol·licitar informació sobre les subvencions a les diferents conselleries, però després de captar una conversa de Gerard Figueras amb Lluís Pallisera, sotsdirector general de Gestió del CCE, van tenir coneixement que “pel que sembla, sí que hi havia informació i, de fet, el Consell de l’Esport l’havia preparat, tal com acredita el document confiscat durant el registre, però, atès que no eren subvencions, la intervenció havia decidit que de l’escrit del jutjat no en farien cas”.

Aquesta omissió estava perfectament planificada: “Per escudar-se davant de futures responsabilitats, els interlocutors al·ludeixen al fet que existeixen missatges (suposadament correus) entre el Consell i la Intervenció que farien valer en el cas que algú demanés explicacions”. I després, l’informe relata la satisfacció dels contertulians: “Era tan gran l’alleujament davant la decisió de no enviar informació a aquest jutjat que Gerard Figueras comenta que a Reig [segurament en referència a Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport] li devia haver augmentat la panxa tres talles de tan content que s’havia posat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides