El Barça tancarà aquesta temporada amb unes pèrdues superiors als 300 milions d’euros

La venda del 49% de Barça Corporate s'estima en uns 250 milions, però això seria pa per avui i gana per demà

Joan Laporta
Joan Laporta

La catàstrofe econòmica que viurà el FC Barcelona aquesta temporada es reflecteix en la previsió de pèrdues superior als 300 milions d’euros, com a conseqüència directa de la falta d’ingressos per ticketing, explotació del museu i una bona part del marxandatge. El tancament de l’estadi al públic i la caiguda del turisme han danyat mortalment l’economia, de tal manera que el pitjor dels càlculs es produirà aquesta temporada 2020-2021, plenament víctima de la situació.

L’anterior temporada es va tancar amb 90 milions de pèrdues i un pressupost que contemplava per a l’actual una obertura gradual als espectadors a partir de l’arribada de l’hivern i unes certes expectatives de millora amb la primavera i el final de temporada. La directiva de Josep Maria Bartomeu es va passar d’optimista i a més va alimentar l’esperança d’uns ingressos de 100 milions d’euros d’una operació de venda parcial d’actius batejada com a Barça Corporate.

Un ajust temerari i de risc que ara té sobre la taula la nova directiva de Joan Laporta, embolicada en un debat intern sobre els veritables avantatges i els molts inconvenients d’obrir aquesta caixa dels trons.

Barça Corporate va néixer, només sobre el paper, com a resultat d’una idea de l’exdirectiu Oriol Tomás contra l’emergència i l’amenaça de tancar el mandat amb números vermells. Tan senzill, en aparença, com agrupar diferents àrees de negoci del club com BLM (Barça Licensing & Marchandising SL), Barça Academy, BIH (Barça Innovation Hub) i Barça Studios sota una sola marca, Barça Corporate, i una mateixa societat amb capital mixt, 51% del FC Barcelona i 49% d’un inversor privat.

Una primera estimació xifrava el valor de Barça Corporate en uns 500 milions d’euros o, cosa que és més determinant, en un ingrés procedent del nou soci de gairebé 250 milions d’euros, dels quals una mica més de 100 milions es podrien destinar a minorar substancialment les pèrdues d’aquest curs.

A la pràctica, l’invent del Barça Corporate falla principalment perquè dels quatre actius, l’únic real i potent és BLM, és a dir, la venda de samarretes i de productes del Barça, un mercat que fins i tot en la situació de pandèmia s’ha salvat gràcies a la venda en línia. Cosa que vol dir, bàsicament, que només BLM pot ser un negoci susceptible de generar interès.

BLM pot arribar a aconseguir 400 milions i deixar a la caixa 100 milions aquesta mateixa temporada. El problema és que, sent l’únic departament rendible del club, propi, amb uns guanys sobre el 30% de la facturació, passa que, en compartir-lo, s’han de repartir també els beneficis en el mateix percentatge de l’accionariat.

És a dir, que el Barça passaria a guanyar la meitat del que ara és benefici net. Un mal negoci que ha generat dubtes en el si del nou govern del club entre els que prioritzen la necessitat de reduir al màxim l’impacte de les pèrdues d’aquesta temporada i els que tenen clar que el club no en resultarà en absolut beneficiat a llarg termini.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides