Un any després, la pandèmia de la covid-19 s’ha endut 20.838 vides

El 6 de març de l'any passat va morir Rosalia, de 87 anys, la primera víctima mortal del virus a Catalunya

Aquest dissabte, 6 de març, es compleix un any de la mort de la primera víctima de la covid-19 a Catalunya, la Rosalia, una dona de 87 anys que va ingressar ja greu a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La dona va morir pocs dies després d’haver ingressat al centre hospitalari. La Rosalia es va convertir en la vuitena persona que moria a causa de la covid-19 a l’estat espanyol.

La dona, que tenia patologies prèvies, va anar a l’hospital un dijous a les 9.30, presentant un quadre greu —amb febre, insuficiència respiratòria i senyals de xoc. Després de fer-li una radiografia es va constatar que patia una pneumònia bilateral, i després va donar positiu en el test de coronavirus.

Un any després de la primera mort per covid, les xifres que publica la Generalitat demostren com ha estat de devastadora la pandèmia al país. Han mort 20.838 persones i s’han detectat 522.655 contagis.

D’altra banda, segons un estudi del Grup de Biologia Computacional de la Politècnica (BIOCOM), a principis de maig, les morts per covid s’hauran reduït un 60% gràcies a les vacunes. És la principal conclusió que han tret els investigadors del grup, que han analitzat els efectes que tindrà la campanya de vacunació en els pròxims mesos i que són especialment visibles pel que fa a la mortalitat.

Ara mateix, més de la meitat dels morts per covid tenen més de 80 anys. Les projeccions d’aquest estudi calculen que un cop aquesta població estigui vacunada, el nombre total de morts es reduirà un 60%. Calculant el nombre de vacunes que han d’arribar a l’Estat i les dosis que farien falta per immunitzar els més grans de 80 anys, l’estudi situa aquest horitzó a principis de maig. Fins ara, 20.838 persones han mort a Catalunya, i més de 71.000 a tot l’Estat. La reducció serà encara més significativa quan s’hagi aconseguit vacunar la població de més de 70 anys. En aquest cas, la mortalitat caurà gairebé un 80%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides