El govern espanyol respon que la Generalitat no pot crear la ‘NASA catalana’

Nega que cap executiu autonòmic tingui competències per desenvolupar una iniciativa com la que impulsa el conseller Puigneró

Jordi Puigneró
Jordi Puigneró

El govern espanyol considera que les comunitats autònomes no tenen competències per “gestionar l’espai aeri i ultraterrestre”, segons ha fet constar en una resposta parlamentària a Vox, revelada per Vozpópuli.

“Qualsevol normativa d’aquest tipus de caràcter autonòmic no respectaria el marc jurídic vigent”, afirma l’executiu de Pedro Sánchez a la pregunta del partit ultradretà, abans d’afegir que “el govern garanteix la unitat d’acció en matèria de seguretat aeroespacial”.

La resposta es coneix després que el govern de la Generalitat, amb el conseller Jordi Puigneró com a impulsor destacat, hagi fet les primeres passes per desenvolupar el projecte d’una Agència Espacial de Catalunya (AEC).

Dimarts passat, en aquest sentit, l’executiu català va aprovar la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei per a la creació d’un organisme que, segons va explicar Puigneró quan el va presentar, serà un pas endavant en “la democratització de l’espai mitjançant l’ús de nanosatèl·lits”.

L’estratègia per la creació de l’AEC, va avançar Puigneró el passat mes d’octubre, té com a objectiu inicial la posada en òrbita dels dos primers satèl·lits del govern de Catalunya per “oferir serveis d’observació de la terra i de la connectivitat 5G”.

La pregunta de Vox, formulada el passat 30 d’octubre, demanava a l’executiu central per les “actuacions per evitar” l’aprovació d’aquesta estratègia, i va ser resposta oficialment el 15 de desembre.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides