El Suprem dóna la raó a l’Aragó sobre les obres d’art de Sixena

La sentència, que confirma la nul·litat de l'adquisició per part de la Generalitat, tanca anys de litigis

Murals de Sixena al MNAC
Murals de Sixena al MNAC

El Tribunal Suprem ha conclòs anys de litigis sobre la titularitat de 97 obres d’art del monestir de Vilanova de Sixena (Osca) ratificant l’anul·lació de l’operació de compravenda amb què la Generalitat de Catalunya les va adquirir entre els anys 1983 i 1994.

La sentència, coneguda aquest dijous, no assumeix del tot els arguments de l’Audiència Provincial d’Osca, que havia declarat nul·les de ple dret les compres, però conclou que l’Aragó tenia raó en la seva reclamació i que les obres s’han de quedar a Sixena, on van arribar després que el 2016 el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) lliurés 54 peces voluntàriament i, el 2017, 44 més fossin requisades del Museu de Lleida per executar un lliurament emparat per una sentència que no era ferma.

El Suprem considera que la nul·litat té un origen diferent del que va apreciar l’Audiència d’Osca. En concret, que els contractes de venda són ineficaces perquè l’Orde de Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix no podia disposar dels béns que han motivat el litigi, de manera que no es van complir els requisits de la legislació civil, tot i que sí els de la legislació canònica. Era, en canvi, l’ordre de Sixena, de qui es considera que té una personalitat jurídica pròpia, la que tenia “civilment la propietat” dels béns.

Aquesta resolució és la resposta a la interposició de recursos de cassació per part de la Generalitat, sobre els quals el Suprem destaca que dificultats que provoca per administrar justícia l’extensió, superior a 25 folis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides