Aprovada la llei de l’eutanàsia

Ho fa amb els vots de la majoria de la investidura i Cs, mentre PP, Vox i UPN hi voten en contra

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per 198 vots a favor, 138 en contra i dues abstencions la Llei orgànica de l’eutanàsia que permet la mort assistida i converteix l’Estat en el sisè país que la legalitza (per darrere d’Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia).

La llei ha obtingut els vots del PSOE, Podem, Cs, ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís, BNG, forces que han recordat que la llei no obliga ningú sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament. Per contra, PP, Vox i UPN han denunciat el que consideren una llei “inoportuna i inconstitucional” que en paraules del diputat d’UPN Carlos García Adanero “empeny” els pacients al suïcidi.

La Llei –que va arribar al Congrés en forma de proposició de llei del PSOE- ha superat el llindar de la majoria absoluta que requereix la seva condició de llei orgànica i ara es debatrà al Senat.

Estableix un procediment a través del qual el pacient pot demanar que se li apliqui l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa. Ho podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat” o una gran probabilitat que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Un cop completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els qui sol·licitin l’eutanàsia ho facin en dues peticions per escrit separades per un mínim de 15 dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa a través d’una declaració de voluntats anticipades.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides