Catalunya i 23 regions europees més demanen participar en la gestió dels fons de la UE

Els territoris es comprometen a unir esforços per reforçar el seu rol en el procés decisori europeu relacionat amb la recuperació de la covid-19

Pere Aragonès

Catalunya, juntament amb vint-i-tres regions europees més, ha enviat una carta a les principals institucions europees per reclamar que els territoris siguin tinguts en compte a l’hora de gestionar els Fons Next Generation EU. En aquest sentit, asseguren que “els territoris han d’estar involucrats en els debats sobre la recuperació de la Unió Europea al màxim nivell” i desitgen “ser inclosos en el disseny i en la implementació del Fons de Recuperació i Resiliència i en els plans nacionals de recuperació que a partir d’aquest fons s’adoptin.”

A la missiva enviada a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Layen; al president del Parlament Europeu, David Sassoli; al president del Consell Europeu, Charles Michel; a la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel; al primer ministre de Portugal, António Costa; i al primer ministre d’Eslovènia, Janez Jansa; les regions es comprometen “a unir els nostres esforços per reforçar el rol dels territoris en el procés de presa de decisions europeu relacionat amb la recuperació de la COVID-19” i a “contribuir proactiva i constructivament a aquests debats, entre d’altres, mitjançant l’intercanvi d’informació relativa a les estratègies de recuperació regional”.

Els territoris que han firmat la carta, entre els hi ha el País Basc, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Lazio, Baviera o Flandes, recorden que tenen “una llarga experiència gestionant i implementant un bon nombre de fons i programes europeus, així com convertint els objectius de les polítiques europees en accions concretes pels nostres territoris” i remarquen que “Europa només podrà sortir més forta de la crisi si els seus territoris, actuant en línia amb les seves competències, tenen els mitjans necessaris per implementar polítiques dinàmiques.”

L’estratègia del vicepresident del govern català, Pere Aragonès, que ja va demanar fa unes setmanes a la presidenta de la Comissió Europea que les autonomies poguessin gestionar directament els fons de recuperació, xoca amb la voluntat del govern central, que vol supervisar tots els projectes que aspiren a aquests fons abans d’enviar-los a Brussel·les.

Dels 750.000 milions dels fons europeus, Espanya n’ha de rebre 140.000 milions.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.