L’empresària ‘mimada’ per ERC treu profit de la crisi de les residències geriàtriques

Cinta Pascual intenta 'pescar' com a nous clients persones grans i malaltes que han estat reallotjades per ordre de la Generalitat en els seus centres

Cinta Pascual
Cinta Pascual

Cinta Pascual, presidenta de la patronal de residències ACRA, la més gran de Catalunya, és la màxima beneficiària de les intervencions a residències privades executades pels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, i de Salut, tots dos d’ERC.

Amb l’objectiu de protegir els usuaris de les residències afectades per la covid, el Departament de Salut ha instaurat el protocol de traslladar temporalment els usuaris dels centres greument afectats per un brot del virus a altres centres on presumptament estaran protegits de contagi o podran ser tractats amb més garanties. Els empleats són enviats a casa per passar una quarantena que no acaba fins que tots tenen una PCR negativa.

La primera, L’Onada Serveis
Després d’aprovar i implementar correctament els plans de contingència per a la prevenció contra la covid-19, tant residents com empleats tornen al centre d’on havien sortit. En determinats casos, quan el centre queda buit sense residents ni empleats, el propietari de l’establiment és forçat a renunciar a la gestió del centre durant un mínim de quatre anys. Aquesta imposició ve condicionada a la signatura d’un contracte mercantil amb una entitat de confiança del Departament i sota l’avís que, si s’inicien accions judicials per part de l’entitat intervinguda, el centre romandrà buit i tancat indefinidament, i es farà tot el possible per endarrerir el procediment legal fins que l’empresari no tingui més remei que tancar l’activitat.

Hi ha una llista d’empreses acceptades per l’Administració, on la primera posició l’ocupa L’Onada Serveis, grup propietat de Cinta Pascual. També se suggereix per part de determinats alts funcionaris del departament (bé sigui Aina Plaza o el mateix conseller Chakir El Homrani) que sigui aquesta entitat qui substitueixi la propietat de la gestora intervinguda, amb l’advertiment que si no s’escull aquesta empresa “les coses poden no ser tan fàcils”.

La confiscació de Ca n’Amell
El cas que més impacte ha tingut ha estat la intervenció de la residència Ca n’Amell de Premià de Mar -amb capacitat per a 322 usuaris-, antigament gestionada per Domus Vi, l’operador amb més llits a Espanya i el segon d’Europa. La desafortunada gestió del centre durant un brot durant la primera onada de la pandèmia, amb nombroses defuncions i usuaris afectats per covid, i també molts contagiats entre els empleats, va generar la desconfiança per part de l’Administració envers la capacitat de Domus Vi de seguir gestionant aquesta residència.

Tot i que Domus Vi posa els mitjans i l’experiència perquè no es torni a produir una situació igual, el setembre és imposada L’Onada Serveis com a nova entitat gestora, contra la voluntat de Domus Vi, que proposa alternatives a l’empresa indicada per la Generalitat. Cal recordar que la residència Ca n’Amell és una iniciativa de caràcter privat, i l’edifici és una inversió particular no participada per cap ens públic.

Malestar en el sector
El fet que Domus Vi, que gestiona 143 residències a Espanya i atén més de 200.000 persones, no presenti cap recurs ni reclamació a aquest abús de l’Administració, i se sotmeti al traspàs a L’Onada Serveis esperant recuperar el centre l’any 2024, fa pensar que les conseqüències d’oposar-se a l’expropiació temporal són pitjors que assumir el càstig. La intervenció és total, fins al punt que L’Onada canvia el nom de la residència, que passa a denominar-se Vila Clavelina.

Aquesta situació s’ha produït en més ocasions, repetint el patró amb L’Onada, aliada de l’Administració, que no dubta a integrar els centres dels seus competidors al seu entramat empresarial. Des del sector hi ha veus que no entenen que la presidenta de la patronal ACRA, que ha de ser qui ha de procurar defensar els interessos i protegir el sector de mesures de pressió desproporcionades i irreversibles per part de l’Administració, és la principal aliada, que s’aprofita i es beneficia principalment i en primera instància d’aquesta pràctica deslleial. Consta que hi ha entitats que han rebutjat assumir aquest tipus de traspàs per un període de quatre anys perquè ho consideren un abús, ensorra el projecte empresarial de tota una vida, i hi ha moltes alternatives per recuperar i estabilitzar el servei sense retirar la capacitat de gestió d’operadors que, en alguns casos, fa més de dues dècades que presten servei.

Conveni amb el CatSalut
El conjunt de petits i grans empresaris propietaris de residències geriàtriques està desprotegit davant un brot de covid-19 que tingui un impacte elevat al centre, atès que s’activa el mecanisme d’intervenció amb proposta de L’Onada Serveis com a primera alternativa per suplantar l’entitat gestora. Si bé hi ha entitats que han participat en intervencions de residències privades, sempre ha estat per un període curt i fins que la situació d’afectació de la covid ha estat solucionada.

Ara. els centres de L’Onada intervinguts s’han convertit, mitjançant un conveni de col·laboració amb el CatSalut, en residències receptores gairebé en exclusiva de les persones usuàries d’altres centres afectats per la covid. D’aquesta manera, el grup que dirigeix Cinta Pascual s’ha garantit una ocupació i uns ingressos més elevats que la mitjana del sector, actualment gairebé en situació de fallida econòmica.

Ofertes als residents traslladats
Però la trama no s’acaba aquí. Operadors que no han tingut més remei, per imperatiu del CatSalut, que traslladar els seus usuaris als centres de L’Onada, es troben que els responsables d’aquest grup els ofereixen quedar-se al seu centre mitjançant ofertes econòmiques avantatjoses. Així, L’Onada aprofita la feblesa de les persones grans malaltes i traslladades i la situació delicada de la residència d’origen per abusar de la seva posició i informació privilegiada. D’aquesta manera es garanteix l’ocupació i els ingressos, a base d’erosionar la seva competència afectada per la covid.

La paradoxa és que l’entitat dirigida per Cinta Pascual, igual que moltes altres residències, no ha estat exempta de brots covid, amb un gran impacte en alguna de les residències gestionades per l’Onada. En va patir durant la primera onada, durant l’estiu, i ara amb la segona onada de la pandèmia torna a tenir centres greument afectats per molts casos positius tant pel que a empleats com a usuaris. Això fa que no es trobi una explicació objectiva en aquesta preferència dictada per l’administració perquè L’Onada Serveis acapari com a primera alternativa aquelles residències privades intervingudes.

Facturacions milionàries
Tot plegat, una vergonya per al sector que representa des de la seva presidència de la patronal. En lloc de defensar i protegir operadors que desafortunadament es veuen afectats per la covid, actua com a aliada d’uns departaments (Treball i Salut) liderats per ERC i canalitza facturacions milionàries a noves residències que s’incorporen a L’Onada Serveis, intervingudes amb un model contractual que expulsa literalment la gestora actual durant, com a mínim, els pròxims quatre anys.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides