Madí i Vendrell van dubtar que Rússia volgués enviar 10.000 soldats

Terradellas considerava que necessitaven "100 morts" i treure un milió de persones als carrers perquè "hauran de matar per entrar-hi"
Xavier Vendrell, al 'FAQs' de TV3
Xavier Vendrell, al 'FAQs' de TV3

David Madí i Xavier Vendrell van manifestar a Víctor Tarradellas la seva desconfiança sobre la suposada intenció del govern rus, que els havia traslladat el mateix Terradellas, d'ajudar amb l'enviament de 10.000 soldats, l'assumpció del deute i la inversió de 100 a 300 milions d'euros en "temes de comunicació" a Catalunya si es declarava la independència l'any 2017, segons les converses telefòniques intervingudes durant la investigació sobre el presumpte desviament de fons a l'estructura muntada per Carles Puigdemont a Bèlgica i reflectides en el sumari judicial, publica La Vanguardia.

Aquestes suposades intencions russes no van fer el pes a aquests dos membres de l'anomenat Estat major del procés. Segons la mateixa informació, Madí va respondre que "és probable que tot això sigui una presa de pèl" i que "l'únic que pot passar és que no sigui veritat i que sigui una operació del CNI". "Quines possibilitats creus que hi ha que tot això sigui una fantasmada", va preguntar Vendrell, per la seva part.

Terradellas va assegurar-los que el seu contacte amb Rússia va oferir a l'aleshores president català, Carles Puigdemont, "10.000 soldats aquí" i que l'oferiment procedia "del cap de dalt de tot", però que el president de la Generalitat "es va cagar a les calces". "Et demano que la conversa no surti d'aquí", va afegir Terradellas, que també va aportar una data, el 24 d'octubre del 2017, en la qual assegura que "va fer venir el cap de Rússia i pagaven tot el deute".

"Com entrarien 10.000 tios aquí?", li va preguntar Vendrell. I Terradellas li va respondre que cal infraestructura i control de l'aeroport. En la conversa també va sorgir la pregunta de què faria l'OTAN si Rússia desplegués tropes a Catalunya. Vendrell, segons La Vanguardia, es va oferir a acompanyar Terradellas a Rússia dos dies abans de l'1-O, però Terradellas hi va anar sol i Vendrell va advertir-li que els seus interlocutors podrien ser de "l'Estat soviètic o un parany".

Terradellas, que era secretari de relacions internacionals de CDC i president de la Fundació CATmón, va dir en una de les converses intervingudes sobre les tropes russes que "sempre he dit que no les vull", com assegura que tampoc Puigdemont, de qui diu que va manifestar que "no vull ser responsable del fet que ens matin gent". Terradellas, això sí, va dir que "es necessiten 100 morts" i que era partidari de ficar "un milió de persones a la plaça de Sant Jaume, a la plaça de Catalunya fins a Colom", de manera que "hauran de matar per entrar-hi". Però era "massa tard. Se'ns ha covat l'arròs", a parer de Vendrell.

Maria Zakhàrova, la portaveu del ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, va desacreditar la setmana passada les paraules de Víctor Terradellas quan va assenyalar que "es basen en el testimoni de representants de les forces separatistes. I entenem que aquesta gent és capaç de fer les declaracions més increïbles i aventureres amb l'objectiu d'internacionalitzar el procés".

Per la seva part, un altre dels membres de l'Estat major del procés investigat i detingut en el marc del mateix cas, Oriol Soler, ha ubicat l'exdirigent convergent, durant una entrevista al Preguntes freqüents de TV3 en el sector de l'independentisme que "té tendència a fer el ridícul", i va tractar-lo de "friki".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides