Quina bufetada ha donat el TSJC a Ada Colau i als comuns en la “guerra de l’aigua”?

Ada Colau

La sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit anul·lar parcialment la modificació del Reglament Metropolità del Servei del Cicle de l’Aigua, aprovat l’any 2017 pel Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), organisme que presideix Ada Colau. Aquesta modificació permetia la possibilitat que els ajuntaments metropolitans poguessin gestionar i adjudicar directament, durant un termini indefinit, el subministrament d’aigua, al marge de l’empresa mixta Aigües de Barcelona (AB), formada per la mateixa AMB i SGAB, que és l’encarregada de fer-ho, segons l’acord aprovat i signat l’any 2012.

Els comuns –i, de manera molt destacada, el regidor Eloi Badia– sempre s’han oposat, de manera aferrissada, a l’existència d’aquesta empresa pública-privada i han lluitat fins a l’extenuació, amb totes les armes legals a la mà, per aconseguir la municipalització del servei d’abastiment d’aigua i, de passada, la destrucció de SGAB. Però Ada Colau i Eloi Badia van patir una dolorosa derrota quan, l’any passat, el Tribunal Suprem va ratificar plenament la legalitat de l’empresa mixta Aigües de Barcelona.

Ara, el TSJC ha donat una nova bufetada a l’estratègia dels comuns i, amb l’anul·lació parcial de l’article 3 del Reglament Metropolità, ha establert que tots els municipis de l’AMB estan vinculats per la constitució i funcionament de l’empresa mixta Aigües de Barcelona, que és la titular del servei en tot l’àmbit metropolità. Aquesta sentència pot tenir una forta repercussió negativa en aquells ajuntaments que segueixen gestionant o han adjudicat pel seu compte el servei d’aigua domiciliària.

El més xocant d’aquest contenciós és que ha estat interposat per Aigües de Barcelona i SGAB contra una decisió adoptada pel Consell Metropolità de l’AMB, institució que participa amb un 15% en l’accionariat i els beneficis de l’empresa mixta. La sentència del TSJC tanca la porta a la municipalització per lliure del servei de distribució d’aigua que han adoptat alguns ajuntaments metropolitans.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides