El Consell d’Europa diu que la constitució és el marc per emparar un referèndum d’autodeterminació

El document elaborat per la Comissió de Venècia indica els requisits perquè Catalunya pogués votar en un plebiscit sobre la seva independència
Título de la imagen
Título de la imagen

La Comissió de Venècia, que aconsella als països membres del Consell d’Europa en afers constitucionals, ha aprovat recentment la Guia per la Celebració de Referèndums, amb un caràcter no vinculant, que indica que la constitució o una llei nacional que compleixi la constitució és l’únic marc legal per emparar la celebració d’un referèndum sobre la independència d’un territori.

Segons informa Vozpópuli, el document suggereix que únicament una reforma constitucional i una llei ad hoc al Congrés dels Diputats, que tingui el vistiplau del Tribunal Constitucional (TC), permetria un referèndum independentista a Catalunya on només votessin els catalans. En aquest sentit, en l’actualitat, tal com assenyala el TC, un referèndum d’aquestes característiques hauria de ser votat per tots els espanyols, ja que la sobirania nacional recau en el poble espanyol.

El text considera que la Carta Magna és la garantia de drets i llibertats del conjunt de la societat i, tot i no mencionar el cas català concretament, sí que recorda que en alguns referèndums es va vulnerar la legalitat al convocar-los sense tenir les majories qualificades, i remarca que aquests casos perseguien únicament reforçar el poder executiu i arraconar el legislatiu.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.