Quines irregularitats del banc Andbank ha descobert el jutge José de la Mata?

Manuel Cerqueda

La llarga investigació judicial sobre els negocis dels Pujol, menada pel magistrat José de la Mata, s’ha concretat en un acte de processament on defineix aquesta família com una “organització criminal”. Les 509 pàgines d’aquest document estan farcides d’informacions molt precises sobre les activitats presumptament il·legals d’aquest clan i dels seus col·laboradors durant les últimes dècades.

Entre les moltes martingales que recull l’acte de processament, en destaca una que afecta directament el banc andorrà Andbank, presidit per Manuel Cerqueda (foto). Entre els anys 1990 i 2010, l’Andbank va concentrar la major part de l’operativa amb diners negres de la família Pujol i, en especial, del fill primogènit de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola.

Per amagar l’entrada i sortida d’aquestes muntanyes de diners en efectiu, la direcció de l’Andbank no va dubtar en obrir comptes inventats i utilitzar comptes d’altres clients, sense el seu coneixement ni autorització, per fer o rebre transferències de Jordi Pujol Ferrusola, trencant d’aquesta manera les normes més bàsiques de la bona praxi bancària.

La investigació menada pel jutge José de la Mata ha permès determinar que hi ha 15 persones físiques a les quals es va usurpar la seva identitat o a les quals es van manipular els seus comptes per afavorir l’ocultació dels diners del clan Pujol.

En l’acte de processament, el magistrat de l’Audiència Nacional també denuncia que la direcció de l’Andbank mai no va considerar els membres de la família Pujol “persones políticament exposades” (PEP, per les seves sigles en anglès), tot i els rellevants càrrecs públics que van ostentar, durant anys, tant Jordi Pujol com el seu fill Oriol Pujol. La condició de PEP obliga les entitats bancàries i financeres de tot el món a extremar la vigilància sobre els comptes d’aquestes persones, per prevenir la corrupció i el blanqueig de diners.

Però l’Andbank es va saltar aquesta normativa internacional i va permetre que els Pujol hi operessin impunement, ingressant diners de la corrupció i blanquejant-los a Andorra, aprofitant la laxitud de les autoritats d’aquest país. Ni la fiscalia andorrana, que dirigeix Alfons Alberca, ni la Unitat d’Intel·ligència Financera, sota la direcció de Carles Fiñana, van moure mai un dit davant l’escàndol dels Pujol. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides