Unides Podem se suma a la petició de “la llibertat immediata” dels Jordis

Els morats han signat un manifest conjunt amb Més País, el Bloc Nacionalista Valencià i les forces nacionalistes i independentistes catalanes, basques i gallega
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

El grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés dels Diputats s’ha sumat a un manifest conjunt amb Més País, ERC, Junts per Catalunya, la CUP,  el PNB, Bildu, el BNG i el Bloc Nacionalista Valencià adreçat al govern central i al conjunt de la ciutadania per demanar la “llibertat immediata” de l’exlíder de l’ANC, Jordi Sánchez, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnats pel Tribunal Suprem a nou anys de presó pel delicte de sedició.

Els signants, que defensen que la sentència “genera un precedent nefast pel dret a la protesta”, apel·len a les conclusions del darrer informe d’Amnistia Internacional, on aquesta ONG exigeix l’alliberament dels dos presos independentistes en base al dret internacional. A més, les nou forces polítiques recorden que Amnistia Internacional considera que l’aplicació del tipus penal en el cas dels Jordis suposa una “restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica”. Per això, sol·liciten a la Fiscalia, a Advocacia de l’Estat, a les defenses i a l’acusació particular donar compliment a les conclusions del document i alliberar als dos dirigents independentistes.

El Tribunal Constitucional té previst deliberar el proper 16 de juny sobre la llibertat provisional reclamada pels presos, cosa que la Fiscalia ha denegat ja al tractar-se de penes superiors a cinc anys.

Unides Podem i la resta de formacions minoritàries al Congrés també demanen al govern central una reforma del Codi Penal i “posar en marxa els mecanismes jurídics en l’àmbit de les seves competències perquè, com assenyala Amnistia Internacional, es deroguin o reformin els delictes de rebel·lió i sedició.” Els partits signants entenen que “la seva aplicació, tal com la interpreta el Tribunal Suprem en el cas dels Jordis, resulta contrària al principi de legalitat”.

Per últim, exigeixen agilitzar el Pla de desescalada aprovat per Institucions Penitenciàries per “facilitar que tots els presos en situació de semillibertat” puguin confinar-se als seus domicilis sense haver de tornar a la presó mentre duri la crisis sanitària pel coronavirus, “amb l’objectiu de preservar la salut de la resta d’interns i evitar contagis”.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides