Adú

És una d’aquelles pel·lícules que t’ajuden a entendre com és el nostre món i com funciona. Amb l’avantatge que pot atreure un públic més ampli que el que segueix les qüestions que s’exposen a ‘Adú’ a través de documentals o les xarxes socials. Adú és un nen d’uns sis anys que ha de fugir de casa, al Camerun, amb la seva germana gran. Han estat testimonis de com uns caçadors furtius mataven un elefant per comercialitzar els seus ullals. La seva història es barreja amb la del responsable d’una ONG que defensa aquests animals i amb la d’uns guàrdies civils als quals s’acusa de matar un immigrant de la República Democràtica del Congo quan intentava saltar la tanca de Melilla.

Tot i ser el producte d’un gran grup audiovisual com Mediaset i de comptar amb el suport del govern espanyol no estem davant d’una pel·lícula simplement comercial que vol explotar els noms dels protagonistes coneguts – Luis Tosar y Ana Castillo– i reduir al màxim la crítica política. No és tampoc, clar, la pel·lícula que firmaia una ONG crítica amb la gestió de la política migratòria espanyola i europea. Però sí que posa imatges, nom, cara i ulls a les persones i escenaris on té lloc una de les injustícies més greus que arrossega la nostra societat: el desequilibri econòmic enorme i creixent entre les dues ribes del Mediterrani.

El director de la pel·lícula, Salvador Calvo, va posar-li el nom de ‘Adú’ en referència a un nen, ‘Adou’, que el món va conèixer perquè va intentar creuar la frontera entre el Marroc i Espanya, a Ceuta, amagat dins d’una maleta.

El casting per trobar protagonista va durar mesos. El temps que hi van dedicar va valer la pena. Us enamorareu d’Adú quan el descobriu a la pantalla. I quan el veieu a la darrera escena de la pel·lícula us preguntareu què se n’ha fet de l’Adú de debò, del nen que va ser artista durant uns mesos i que ara torna a ser a casa seva.

Ni Marvel, ni Star Wars, ni sèries sense solta ni volta de Netflix. Aneu a conèixer l’Adú al cinema que tingueu més a mà. I si algun dia us fan una enquesta telefònica sobre quines qüestions us preocupen més, col·loqueu el futur de nens com ell a dalt de tot del vostre llistat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides