El manifest de l’esperança del Partit Laborista en unes eleccions que canviaran la història europea

Unes eleccions de les que només passen un cop a la vida. El Regne Unit votarà el 12 de desembre per decidir el destí del Brexit i el seu futur. D’una banda, els conservadors del primer ministre Boris Johnson amb un únic missatge martellejant: get Brexit done. Una lletania a la recerca de la majoria en suport de l’acord amb la UE signat a l’octubre, un Brexit dur que vol desregular el Regne Unit per dur-lo a l’òrbita dels EUA. El Partit Laborista de Jeremy Corbyn, en canvi, lluita per mantenir la Gran Bretanya ancorada a Europa amb un referèndum entre un Brexit suau i la pertinença a una UE en què el Labour està disposat a "liderar el canvi", tal com es diu al Manifest de l'esperança, presentat fa poc.

El manifest inclou el programa d’inversions més gran dels temps moderns, el final definitiu de l’austeritat i una transformació completa del sistema econòmic,social i institucional del Regne Unit. Propostes ambicioses, parcialment finançades a partir del deute i en part d’un augment d’impostos sobre els beneficis empresarials i el 5% més ric de la població: des d’una revolució industrial verda fins a un fons públic de 400.000 milions, que crearia un milió de llocs de treball a les àrees deprimides del país i reduiria les emissions de CO2 per al 2030, fins al final de l’austeritat d'una dècada de retallades, refinançar el Sistema Sanitari Nacional, amb un augment del 5% a tots els empleats públics i bloquejant l'augment de l’edat de jubilació.

El Labour també crearà un Servei Educatiu Nacional per garantir l’educació gratuïta des del naixement fins a l’edat adulta, amb l’abolició de les taxes universitàries, l’enfortiment dels serveis d’acollida i l’aprenentatge al llarg de la vida per a adults. Però la part més avançada és el de les condicions de treball. A les propostes
bandera del 2017 del salari horari mínim a 10 lliures i de l'abolició dels contractes de zero hores, s’hi afegeix la reducció de la jornada laboral amb el mateix salari per portar la setmana laboral a 32 hores en una dècada i un pla que preveu una quota de fins a un 10% de les grans empreses de propietat col·lectiva dels empleats (que rebran dividends anuals). Els treballadors podran decidir què produir i treure’n profit.

La proposta d’oferir una xarxa d’internet superràpida a tot el país per al 2030 també és transformadora; es nacionalitzarà una part de British Telecom i es reduirà la bretxa digital entre les regions i els ciutadans. El Labour vol nacionalitzar els ferrocarrils, les oficines de correus, l’aigua i l’energia, i promet un pla d’habitatge social massiu amb la construcció d’un milió d’habitatges en una dècada, per reduir a zero les persones sense llar en cinc anys. Finalment, la seguretat de tots els edificis, per no veure més incendis com el de la torre Grenfell. 

Són significatives les reformes constitucionals que preveuen l’abolició de la Cambra dels Lords i una Convenció constitucional integrada per ciutadans per reorganitzar les institucions democràtiques del Regne Unit. Hi ha, entre línies, llum verda per a un nou referèndum sobre la independència escocesa, tot i que no en els "primers anys" del govern. El Labour ofereix al país una forma democràtica de romandre a la UE i una solució ràpida. Johnson no diu que l’aprovació del seu acord serà l’inici d’un nou procés de negociació per redefinir les relacions comercials amb la UE que pot durar anys. Corbyn proposa que es resolgui la qüestió d’aquí a sis mesos amb un nou referèndum en què va anunciar que com a primer ministre es mantindria neutral. Hi podrien votar els joves de 16 anys i tots els residents al Regne Unit, inclosos els ciutadans europeus, en l'extensió més gran del sufragi durant generacions.

Però potser és en política internacional que un govern de Corbyn podria deixar la petjada més important. Des de la fi de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita fins al reconeixement immediat de Palestina, un govern laborista podria llançar processos transformadors de dinàmiques polítiques globals, utilitzant la influència de ser la cinquena economia mundial. Un govern laborista del Regne Unit establiria bases importants tant per acabar amb l’era neoliberal de trenta anys com per començar a construir un ordre planetari més just.

L’Europa progressista així ho ha de desitjar.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides