A Barcelona, la brossa val 3.100 milions d’euros i set empreses es barallen per ella

L’Ajuntament, que s’ha de decidir en breu, extremarà els controls per evitar el frau
Barcelona és bona, si la brossa sona.
Barcelona és bona, si la brossa sona.

La brutícia a Barcelona és massa llaminera per deixar-la escapar. En joc hi ha un contracte municipal per vuit anys que pot ser ampliat a deu, amb un valor de 3.127 milions d’euros, pel qual pugnen set empreses que creuen els dits per ser l’escollida. El contracte, que representa un 10% del pressupost municipal, inclou la neteja dels carrers, papereres, de les zones verdes i les platges i també la recollida de residus domicilaris, comercials, de voluminosos i la pneumàtica. Un macrocontracte només a l’abast de grans empreses.

Les que han presentat pliques són: Cespa, una filial de Ferrovial propietat de Rafael del Pino; Corporación CLD, empresa del grup Sorigué, del totpoderós empresari lleidatà Julio Sorigué Zamorano; FCC Medio Ambiente (Fomento de Construcciones y Contratas), del mexicà Carlos Slim; Urbaser, empresa del grup ACS de Florentino Pérez, que es va vendre del gegant xinès CNTY; el consorci que formen Ascan Servicios Urbanos, una de les grans fortunes càntabres, en mans de Santiago Díaz Díaz, i la gironina Construccions Rubau, que el 2011 va estar implicada en una trama de corrupció per desviament de fons públics en la construcció de carreteres i que compta entre els seus directius amb Pedro Bonaventura, implicat en el cas Palau de Millet; Valoriza, filial de Sacyr; OHL, de Juan Villar Mir, que té dos directius investigats per pagament de suborns a la trama Púnica a Francisco Granados i, finalment, Acciona, de la familia Entrecanales, que aviat s’ha de veure les cares al jutjat amb una empresa que l’acusa d’espionatge industrial i robatori de patents.

En resum, un conglomerat d’empreses que representen el bo i millor del sector empresarial espanyol. El contracte de les escombraries representa una gran porció del pastís dels diners municipals, 307 milions anuals, tot i que Ada Colau s’ha guardat un as sota la màniga: el contracte de la brossa elimina el sistema de pagament a l’empresa adjudicatària en funció dels objectius, i aposta per un model de pagament fix que es podria incrementar amb bonificacions en funció de les tones recollides de manera selectiva. A més, les empreses hauran de presentar un pla de subcontractes que no es podrà modificar durant els anys que duri l’adjudicació.

L’oposició critica que s’hipotequi la recollida durant 10 anys, amb el volum de negoci que això suposa, però Ada Colau s’ha proposat que la brossa no se li escapi entre els dits i l’Ajuntament n’assumirà el control per evitar possibles fraus. Una de les empreses que gestiona actualment aquest servei, FCC, va ser acusada per l’Ajuntament de sobrefacturar 3,3 milions d’euros. La denúncia va arribar als jutjats, que la van arxivar a principis del 2018. Ara FCC torna a presentar-se al concurs per renovar el contracte.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides