La ferida de la desigualtat, oberta per la crisi, continua sense cicatritzar

Una de cada quatre persones que vivien a la diòcesi de Barcelona l’any passat es troba en situació d’exclusió, segons el darrer informe de la Fundació Foessa
Recollida d’aliments per part de l’Ajuntament de Montmeló durant
Recollida d’aliments per part de l’Ajuntament de Montmeló durant El Gran Recapte.

El darrer informe de la Fundació Foessa recull que un 25 per cent de la població que viu a l’àrea geogràfica de la diòcesi de Barcelona viu en situació d’exclusió. Ho ha recordat Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, en la presentació de la Memòria del 2018 d’aquesta entitat eclesial, que atén una àrea que engloba més de dos milions de persones a l’àrea metropolitana de Barcelona. “La desigualtat és una ferida que no cicatritza”, ha afirmat Busquets durant aquest acte.

El director d’aquesta entitat vinculada a l’Església catòlica assegura que tenim una societat cada vegada més deslligada, que deixa molts col·lectius exclosos. Al seu entendre, la precarietat laboral, l’exclusió residencial i una protecció social insuficient són factors que s’interrelacionen i s’acumulen en aquelles persones que més pateixen l’exclusió social. “A Catalunya, un 15,3% de la població té una feina que no li permet arribar a final de mes. Amb un context de suposada recuperació econòmica, aquesta dada és molt preocupant”, afirma Busquets, coincidint amb la denúncia dels principals sindicats, que els darrers temps han anat recordant que la reducció de les xifres de l’atur amaga la realitat de molts treballadors que no guanyen prou diners per sortir de la pobresa i poder dur una vida digna.

Càritas Barcelona va atendre el 2018 un total de 13.225 llars, xifra que és un 9% superior a les que va atendre el 2017. En total, es van beneficiar dels seus serveis 28.080 persones. Va dedicar prop de 4 milions d’euros a cobrir les necessitats bàsiques d’unes 6.000 persones. La meitat d’aquests diners es van destinar a cobrir despeses relacionades amb l’habitatge. La resta s’ha dedicat a la compra d’aliments per a famílies vulnerables, ajudes als infants o per al transport, entre d’altres.

El 36% de les persones que viuen a l’àrea inclosa en la diòcesi de Barcelona tenen dificultats relacionades amb l’habitatge. Aquest problema afecta el 44% de les llars on hi ha menors, el 69% de les que estan a l’atur i el 72% dels estrangers no comunitaris. Els ajuts de Càritas van evitar l’any passat que prop de 3.500 persones es quedessin al carrer.

La cap d’Anàlisi Socal i Incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, Míriam Feu, explica que en els darrers anys ha augmentat el nombre de llars ateses per aquesta entitat on viuen persones soles, mentre que s’han reduït les formades per parelles amb fills. Destaca la feminització de la pobresa, ja que un 57% de les persones ateses són dones.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides