Els misteris de la UCRO, la policia secreta dels Mossos

Comencen a emergir dades que confirmen l'existència d'una unitat dels Mossos d'Esquadra dedicada a l'espionatge de rivals del sobiranisme
trapero ucro
Josep Lluís Trapero

El passat 26 d’octubre al matí, quan l’expresident Carles Puigdemont va renunciar a convocar eleccions anticipades i va decidir posar la DUI (en versió light) a votació del Parlament, una furgoneta dels Mossos d’Esquadra va sortir de Sabadell carregada amb 30 caixes de documentació sensible. L’aplicació de l’article 155 de la Constitució era imminent i els màxims responsables de la policia catalana van considerar que aquesta muntanya de papers havia de desaparèixer, cremada, a la incineradora de Tersa, a Sant Adrià de Besòs.
Però algú, des de dins, va passar la xivatada i quan la comitiva dels Mossos amb la furgoneta va arribar a la porta de la incineradora, es va topar amb una forta dotació de la Policia Nacional que els barrava el pas. No només això: la magistrada Carmen Lamela, des de Madrid, va ordenar que les 30 caixes de documentació fossin confiscades. Des d’aleshores, la Brigada d’Informació de Catalunya (BIC) de la Policia Nacional s’ha dedicat a analitzar amb lupa aquesta muntanya de documentació que estava destinada a les flames.

Amb DNI falsos
Segons s’ha filtrat als mitjans de comunicació, en aquestes 30 caixes hi hauria proves documentals que confirmen l’existència i el funcionament de la misteriosa Unitat Central de Recursos Operatius (UCRO) dels Mossos d’Esquadra, a qui s’atribueixen tasques de policia política a les ordres de la cúpula jeràrquica del govern de la Generalitat. La UCRO no figura en l’organigrama oficial dels Mossos d’Esquadra, on, en canvi, sí que existeix la Comissaria General de Recursos Operatius, de la qual depenen els escortes dels alts càrrecs, la brigada mòbil, el Grup Especial d’Intervenció, el de desactivació d’artefactes i l’àrea penitenciària. A aquest darrer departament estava adscrit el mosso acusat de provocar dues massives punxades de rodes de camions a l’autopista AP-7, un estrany succés que està sota investigació judicial.

Pel que ha transcendit, la UCRO no depenia de la Comissaria General de Recursos Operatius, sinó de la Comissaria General d’Informació, que dirigeix Manel Castellví, el responsable dels Mossos que va ser alertat per la policia belga, l’any 2016, sobre les activitats jihadistes de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i que va rebre l’avís del consolat dels Estats Units sobre la imminència d’un atemptat a “les Rambles” de Barcelona poques setmanes abans que es produís.

La misteriosa UCRO s’hauria organitzat amb l’arribada d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat i sota les ordres de l’aleshores conseller d’Interior, Felip Puig. En el seu inici, estava formada per una dotzena d’agents pota negra, de provada fidelitat a la causa nacionalista, i, amb posterioritat, els seus efectius, que vesteixen de paisà, haurien arribat fins a la quarantena.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides