155…

Amb certesa no us sabria dir què passarà… Chi lo sa? El nostre país s’ha tornat més imprevisible que una pel·lícula de David Lynch. Suposo que els uns voldran aplicar l’article 155 de la Constitució, els altres la declaració la independència, o potser les dues coses a la vegada, o cap de les dues. Els primers, diran que ho fan forçats pels segons, i els segons pels primers; qui va ser abans, l’ou o la gallina? Això no obstant, en la crisi catalana no es pot descartar res. Eleccions? Ves a saber.

Si el govern de Maragall –el cèlebre tripartit– va ser un Dragon Khan, metàfora usada per descriure els vertiginosos alts i baixos de la coalició esquerrana, a quina metàfora hauríem d’acudir ara per descriure els sotracs del govern de Puigdemont? Aquell Dragon Khan, comparat, no arriba ni a cavallet de fira. Un puenting sense cordes?

Em recorda tot plegat el reality show estatunidenc Storage Wars –aquí s’ha traduït com “Qui dona més?”. Es tracta d’un programa de subhastes, a on els compradors tenen cinc minuts per veure un container ple de mercaderia i decidir si el compren o no. El nostre container és ple: article 155, DUI, eleccions… Cinc minuts i decidim la compra…

L’article 155 va néixer amb fòrceps; d’això en són prou conscients els pares que el van parir. Un ‘frakenstein’ que, com deia amb encert el catedràtic Jesús Cruz Villalón, “el seu major art” rau en “com no usar-lo”. Però ara el govern espanyol sembla decidit a no fer marxa enrere, i ha obert la caixa de Pandora i la maledicció de Zeus s’escamparà per arreu amb la seva implantació.

A més d’una mala rima, el 155 demostra la incapacitat majúscula de fer política. Fa uns quants anys, el Gmail va inventar la funció ‘Desfer’ (Undo Send): Acabes d’enviar un correu i te’n penedeixes d’haver-ho fet, ràpid, li dones al ‘Desfer’ i s’ha acabat el problema. Si la política disposés un botó de ‘Desfer’, li lluiria millor el pèl; si s’hagués premut després de la recollida de firmes del PP contra l’Estatut, o dels recursos, o del ‘cepillado’, ara estaríem debatent si halloween o castanya. Però, donat que no existeix ni se l’espera, el debat avui és o DUI o 155. Diuen que el botó de ‘Desfer’ del procés català és l’avançament electoral, però en aquest sentit tampoc hi ha unanimitat. Es veu que si el president Puigdemont avança les eleccions, el PSOE renuncia al 155, fins i tot una part del PP hi estaria d’acord, però Ciutadans ja té coll avall el maleït article i no sembla disposat a renunciar al virregnat. A Catalunya també hi ha fressa: si Puigdemont prem el botó, un bon tall del PDeCat respira alleujat, una part més petit d’ERC també, i la CUP s’enfada. I si finalment el president declara la independència, llavors algun conseller pot tocar el dos, i a partir d’aquí ja entraríem en la dimensió desconeguda…

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides