El Govern amaga els substituts de la Sindicatura Electoral

El vicepresident Junqueras ha assegurat que, encara que es puguin tancar col·legis electorals, "els ciutadans podran votar"
Urna 1-O
Urna 1-O

El Govern de la Generalitat no ha volgut revelar els noms de les persones que vetllaran per les garanties democràtiques del desenvolupament del referèndum independentista de l’1-O i que hauran de validar-ne els resultats.

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha afirmat que les persones que han de supervisar la qualitat democràtica de la consulta seran ciutadans amb credibilitat acadèmica i personal, però que no fan públics els noms “per evitar que siguin víctimes de la repressió de l’Estat“, afegint però que “ningú dubtarà de la seva credibilitat”.

Aquestes persones hauran de substituir els membres de la Sindicatura Electoral que van plegar després que la justícia els imposes multes diàries de 12.000 euros per donar cobertura al referèndum declarat il·legal pel Tribunal Constitucional (TC). El conseller Turull no ha explicat quin ha estat el mecanisme per triar aquests substituts, tenint en compte que els membres de la sindicatura havien estat triats pel ple del Parlament de Catalunya.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reblat que “la legitimitat (dels resultats) es reforça en cadascuna de les dificultats que ens posen“. En aquest context, els membres del govern català que han comparegut en la roda de premsa per explicar el dispositiu de la Generalitat per l’1-O (el vicepresident, Oriol Junqueras, el de Presidència, Jordi Turull, i el d’Afers Exterior, Raül Romeva) han insistit que “a cada problema, una solució”.

Davant la possibilitat que diumenge no hi pugui haver meses i urnes a totes les poblacions de Catalunya, per l’actuació dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat que tenen l’encàrrec d’impedir-ho, el vicepresident Junqueras ha assegurat que “els ciutadans de Catalunya podran votar aquest diumenge“.

S’ha explicat que en alguns casos que en localitats on no s’han pogut habilitar locals públics, alguns ciutadans han ofert els seus locals privats per a fer les votacions

Davant de les preguntes sobre si, tal com diu la llei de Transitorietat aprovada pel Parlament i il·legalitzada pel TC, el resultat és favorable a la independència de Catalunya hi haurà una proclamació de la república catalana, el vicepresident Junqueras ha respost que el Govern actuarà amb responsabilitat i respectuosament “amb el mandat dels ciutadans”.

Alguns periodistes han mostrat el seu rebuig al fet que hagin hagut de pagar 10 euros per poder assistir a la roda de premsa del Govern de la Generalitat al local que ha post a disposició de l’executiu català el factòtum de Mediapro, Jaume Roures.

Pel que fa a xifres concretes, el conseller Turull ha explicat que diumenge 1-O, les urnes estaran obertes de 8 del matí a 8 del vespre. Turull ha xifrat en 5.434.358 els ciutadans cridats a participar de la consulta, i que hi haurà 2.315 col·legis electorals, dels quals 207 estaran a la capital catalana.

El conseller de la Presidència ha xifrat en 7.235 les persones que estaran implicades en el desenvolupament directe de la jornada de diumenge, de les 50.000 que es van oferir a col·laborar.

Des del Govern català s’ha explicat que el Síndic de Greuges i un grup d’observadors internacionals s’encarregaran al llarg de tot el dia de vetllar perquè durant les votacions es respectin els drets fonamentals de les persones.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.