Expropiem Montserrat

No sé a què venen tants escarafalls. Els cupaires barcelonins proposen expropiar la catedral i convertir-la en una escola de música o en un economat i es desfermen totes les ires dels déus. Des de tots els racons de la pàtria catalana se’ls ha ridiculitzat injustament quan ells són els únics que no han enganyat mai ningú sobre el que són i que es creuen que la independència és l’únic camí possible cap a una societat més justa. Si hem d’acusar algú d’enredar el personal amb ocurrències que no van enlloc, aquests són els exconvergents, que un dia parlen de trencar amb Espanya i l’endemà diuen que només ens queda el pacte com en els millors moments del pujolisme.

Era previsible que la proposta que van defensar en el sempre entretingut ple de Ciutat Vella no tindria suport, tot i que l’argument cupaire és compartit per molts que som incapaços de diferenciar entre el catolicisme d’ara al servei del capital i el nacionalcatolicisme d’abans al servei de la dictadura. La CUP troba que la catedral està en “desús espiritual i religiós”, i que alimenta la massificació turística i la gentrificació que pateix el seu entorn. I té tota la raó. Fa temps que els mercaders han envaït el temple: es nodreix bàsicament de visites de turistes perquè en els horaris reservats a les misses no hi veus ni una rata. Les escales principals estan acordonades i abans d’entrar has de sortejar unes senyores que venen mocadors per tapar-se les carns i un cartell que anuncia que les visites guiades valen 5 euros.

L’altra entrada a la catedral, la del carrer del Bisbe, és un pol d’atracció constant de ramats de turistes. Els grups, en estat catatònic després d’hores caminant sense parar sota un sol de justícia, es concentren deshidratats a la porta de Santa Eulàlia per visitar el claustre i gaudir d’una mica d’ombra. El desprevingut vianant que ve des de la plaça Sant Jaume amb una certa pressa es troba amb una paret de cossos suats i vermells com a gambes que ha de sortejar a cops de colze i empentes evitant qualsevol contacte físic per no acabar enganxós de crema solar. En aquest cas, no només parlem d’invasió turística sinó també de gentrificació perquè l’allau de visitants ha foragitat els aborígens.

Recordo quan anava de tasques per la zona. Acostumava a quedar amb els amics a les escales de la catedral i moltes vegades de camí cap al Portaló del carrer Banys Nous (encara existeix però reconvertida en atracció de fira per a turistes) fèiem una paradeta a veure les oques del claustre i a robar les monedes que la gent tirava a la font a canvi de desitjos. Aleshores tot era gratis, com ho era fins fa poc visitar el bonic claustre de l’església de Santa Anna, però van arribar els Jocs Olímpics i tota la ciutat es va convertir en una màquina de fer diners on calia pagar per tot.

Però ara toca donar suport a la visionària CUP, que només rep lloances de la caverna mediàtica convergent quan exerceix d’obedient crossa per apuntalar el desorientat govern Puigdemont. Acaba el seu argumentari expropiador afegint que la catedral “és una institució al servei de la monarquia i de la burgesia” i això també és cert. Ara bé, crec que haurien de ser més ambiciosos i estendre la confiscació a la resta de temples patris començant per Montserrat, on es rebia Franco sota pal·li quan visitava la colonitzada Catalunya. I és que si parlem d’expropiar els béns terrenals de l’església per construir una societat sense privilegis l’endemà de l’1-O, o tots moros o tots cristians.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides