Puigdemont: “esperarem fins al darrer minut de la pròrroga”

El president de la Generalitat avisa que si no hi ha proposta pactada, es farà el referèndum si o sí
puigdemont pdecat jnc_
puigdemont pdecat jnc_

Amb el títol d'”Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic”, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident català, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, han fet una conferència a la capital d’Espanya per explicar el perquè de la seva voluntat de fer un referèndum independentista a Catalunya.

Després de les breus intervencions de Romeva i Junqueras, respectivament, el president Puigdemont ha afirmat que el govern català “esperarem fins al darrer minut de la pròrroga” per pactar amb el govern central tots els extrems que afectin el referèndum, com podrien ser la data, la pregunta, i el com es faria la consulta.

Puigdemont, però, ha afegit seguidament que si no s’articula aquesta proposta de manera pactada, tiraran endavant amb el referèndum, el resultat del qual ha de ser vinculant, ja que “el compromís del govern amb el seu poble és democràticament inviolable”. I que arribats a aquest punt, un cop fet el referèndum, al govern central no li quedarà una altra opció que pactar amb la Generalitat els extrems de la desconnexió de Catalunya amb la resta de l’Estat.

El president català s’ha preguntat si “existeix voluntat política per atendre la demanda catalana?, per dir seguidament que la proposta que li han fet des del govern central per anar a explicar-se al Congrés dels Diputats no té cap recorregut com es va demostrar amb el cas del lehendakari Ibarretxe, o amb la delegació catalana que va anar a defensar el darrer Estatut de Catalunya.

Per a Puigdemont la proposta d’anar al Congrés és un intent de difuminar les aspiracions de Catalunya, i que seria un error que “no acceptarem”.

El president Puigdemont ha insistit a defensar que la idea de celebrar un referèndum independentista a Catalunya “no es tracta de liquidar Espanya ni de negar-la, es tracta de l’autodeterminació de Catalunya”.

Carles Puigdemont ha afirmat que “l’Estat no disposa de tant poder com per a impedir la democràcia”, i que “no renunciarem al fet que els catalans decideixin el seu futur malgrat que el govern digui que no”.

En to conciliador, el president català ha dit que “desitgem que el referèndum de Catalunya sigui pactat amb el govern espanyol, estem disposats a parlar de tot”, i ha enviat un missatge directe al president del govern central, Mariano Rajoy, quan ha dit que “no ens aixecarem sense un acord de la taula de negociació”.

A l’acte hi han assistit com a públic, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i els portaveus parlamentaris d’En Comú Podem, el PDECAT i ERC, Xavier Domènech, Carles Campuzano i Gabriel Rufián, respectivament.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides