Plantofada als bancs per les clàusules terra

El Tribunal de la UE contradiu el Suprem i els obliga a tornar tot el que van cobrar de més
clausulas suelo pah palencia
clausulas suelo pah palencia

La banca haurà de tornar tots els diners que va cobrar de més als clients afectats per la presència de les clàusules terra en els seus contractes hipotecaris, segons una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que contradiu el criteri del Tribunal Suprem.

El TJUE troba que la jurisprudència de l’alt tribunal espanyol que estableix una limitació temporal sobre l’efecte de la declaració de nul·litat de les clàusules terra és contrària a la normativa comunitària, de manera que els clients afectats podran cobrar tot l’import que se’ls ha cobrat de més durant la vigència del contracte hipotecari i no només comptant a partir del 9 de maig del 2013, com havia assenyalat el Tribunal Suprem.

El Suprem va imposar aquest límit a la retroactivitat malgrat considerar que les clàusules terra, que establien un mínim d’interessos que els clients contractants havien de pagar tot i la baixada dels tipus i es van introduir des del 2009, eren abusives.

Per al TJUE, “aquesta limitació en el temps resulta una protecció dels consumidors incompleta i insuficient que no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l’ús de les clàusules abusives, en contra del que exigeix la Directiva”.

La retroactivitat limitada fruit de la resolució del Suprem havia costat uns 2.500 milions d’euros a la banca. El criteri del TJUE, segons el Banc d’Espanya, podria enfilar aquesta xifra entre els 5.000 i els 7.500 milions.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari