Els culs de Catalunya es rebel·len a l’Urgell contra un país de merda

A la Figuerosa han decidit lluitar fent humor i alertar amb la Fira de les Merdes sobre un model insostenible
Título de la imagen
Título de la imagen

En el calendari firal hi ha força productes típics amb cita pròpia arreu de la geografia catalana, però no hi figura la més revolucionària d’enguany. El passat 17 de setembre es va celebrar a la Figuerosa, un poble del municipi de Tàrrega (Urgell), la 1a Fira de les Merdes de Catalunya, que no tenia per objectiu dinamitzar activitats econòmiques ni tampoc promoure l’aprofitament dels fems bovins (llegiu-ne sobre la versatilitat a Vaques, porcs, guerres i bruixes, de Marvin Harris), sinó visibilitzar l’impacte ecològic i social de la merda (entesa en el sentit més ampli) produïda arreu de Catalunya.

Els organitzadors tenen previst repetir la trobada cada any al mateix poblefins que ens deixem de sentir el cul de Catalunya“. Ho explica el cantautor Xavier Mayora, portaveu dels Culs de Catalunya, la iniciativa sorgida per alliberar els pobles del municipi de Tàrrega de la presència de l’abocador de Puigverd d’Agramunt i de la nova planta de compostatge projectada a Ossó de Sió. Per als activistes, “aviat serem la zona de Catalunya amb més abocadors de purins i gallinassa“. La impulsora local i principal, la Plataforma Salvem els Plans de Conill, ha rebut el suport de gairebé una vintena d’entitats participants en la fira, entre les quals el Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària Global, Lluçanès Viu, Ecologistes en Acció, Attac-Catalunya i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC).

CULS EN LLUITA

Tot destacant que als mitjans “es va parlar dels purins” aquell dia, Mayora es felicita per la repercussió que l’humor ha facilitat a una idea impulsada per veïns “de 30 i més de 40 anys amb canalla“, gent amb explotacions de turisme rural i pagesos que aposten per models tradicionals i són contraris a les macrogranges.

En el punt de mira tenen el projecte d’Ossó de Sió, que aquest portaveu descriu com “una trampa” darrere del qual ubica BonÀrea, perquè s’ensuma que “no faran compostatge“, sinó que servirà de macroabocador per poder “justificar noves granges“, la instal·lació de les quals depèn de la capacitat local de dipositar residus. A més, alerta que el vent de marinada “allunya la pudor de Tàrrega, però l’apropa als pobles del nord”. Així mateix, denuncia que a la instal·lació de Puigverd s’estan abocant residus industrials procedents de Barcelona, no només biològics.

La seva protesta també va contra les autoritats, a les quals acusa de connivència amb el poder privat. Retreu, de fet, “al·legacions massa tímides” a l’Ajuntament de Tàrrega i li demana que s’hi enfronti, però denuncia que “per desgràcia tenim un sistema polític piramidal”, en el qual “no s’enfronten al partit“. L’alcaldessa és la convergent Rosa Maria Perelló, alhora vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides