Nova consulta als veïns: ara, per l’ampliació d’una pedrera

La democràcia participativa arrela en els ajuntaments catalans a l'hora de decidir qüestions controvertides
Título de la imagen
Título de la imagen

Els dies 7 i 8 de maig, els habitants del municipi de Cervelló (Baix Llobregat) estan convocats a les urnes per decidir sobre el projecte d’ampliació de la pedrera de la Torre del Telègraf que ha sol·licitat l’empresa Pedrera de l’Ordal SL. L’Ajuntament està dividit i no hi ha una majoria clara per aprovar la necessària modificació del pla general d’ordenació urbanística municipal (PGOUM) que hauria de possibilitar aquesta ampliació. Per això, l’alcalde, José Luis Aparicio (PSC), ha decidit sotmetre la polèmica a votació dels 7.300 veïns majors de 16 anys amb dret a participar en aquesta consulta .

L’alcalde és partidari de procedir a la modificació del PGOUM, ja que l’empresa dóna feina i “vida” al poble. Però accepta que el resultat de les dues urnes que s’instal·laran a l’Ajuntament serà vinculant i només posa una condició per acceptar el veredicte popular: que la participació sigui superior al 15% del cens electoral, és a dir, que votin més de 1.100 veïns.

ERC lidera l’oposició política al projecte de Pedrera de l’Ordal SL. Independentistes i ecologistes consideren que les dues pedreres que hi ha al municipi malmeten greument el paisatge i el medi ambient i que l’ampliació de la de la Torre del Telègraf, que abastarà un total de 17 hectàrees, és un disbarat. Entre moltes raons, al·leguen que la zona d’expansió de l’actual pedrera –que està pràcticament exhaurida– afecta terrenys forestals catalogats com a PEIN i que estan inclosos en la Xarxa Natura 2000. També denuncien el trànsit de camions que comporta aquesta activitat, el soroll que genera i l’amenaça que suposa per a l’hàbitat d’una parella d’àligues cuabarrades, una espècie en perill d’extinció.

LES PROMESES DE L’EMPRESA
Un altre punt controvertit és el retorn econòmic que la pedrera de la Torre del Telègraf fa a les arques municipals de Cervelló per les molèsties que ocasiona al veïnat. El conveni de col·laboració que existia va quedar vençut l’any 2011 i des d’aleshores no s’ha renovat. Ara, l’empresa Pedrera de l’Ordal SL ofereix fer-se càrrec de les tasques de conservació dels tallafocs que envolten les urbanitzacions que hi ha al municipi. A més, ha presentat un pla de restauració per tal que els estralls que provoca la seva activitat es vagin subsanant a mesura que avanci l’explotació de la pedrera.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides